Středa, 17. dubna 2024

Kácení vyhání upíry z pralesů do měst

Kácení vyhání upíry z pralesů do měst
 Je sice jen osm centimetrů dlouhý a váží nicotných pětadvacet gramů, avšak na severu Brazílie vyvolává paniku. Tvor s názvem upír obecný, létající savec podobný malému netopýrkovi, se v noci dobývá do domů a stovky lidí už nakazil vzteklinou.
 Ekologové  varují, že možnou příčinou nájezdu těchto vampýrů je kácení amazonských deštných lesů, kvůli němuž tito savci přicházejí o přirozené  životní   prostředí  .
S upírkem má největší problémy severobrazilský stát Maranhao, kde po nakažení vzteklinou zemřelo za poslední dva měsíce už 23 lidí, z toho 18 dětí. Poslední obětí je dvacetiletá Brazilka Valnice Santosová. Stejně jako všichni ostatní byla kousnuta upírem v noci doma, při spánku.
Upíři, hlavní přenašeči vztekliny v Brazílii, napadají hlavně domácí kopytníky, ostrými zuby jim prořezávají kůži a pak olizují krev, která se vlivem jejich slin nesráží. Mají raději krev zvířat než lidí. Masové útoky na člověka se ale v Latinské Americe objevují například tehdy, když je z určité oblasti náhle odvezen dobytek a vampýři přijdou o normální zdroj potravy.
Na vzteklinu bylo po vampýřím kousnutí léčeno v poslední době přes tisíc obyvatel brazilského státu Maranhao. Podobné problémy měl letos i sousední hustě zalesněný stát Pará. Nynější vlna upířích útoků není v Amazonii zdaleka první, ale brazilské úřady označují tu poslední za velmi vážnou.
Vir vztekliny napadá centrální nervový systém člověka a pokud není podána protilátka, může během několika dnů od propuknutí prvních symptomů způsobit smrt.
V Amazonii žije téměř tisíc různých druhů netopýrů a vampýrů. Upír na rozdíl od ostatních umí chodit po čtyřech a během objevování městských oblastí výrazně mění své chování - dokáže lépe snášet světlo, živí se jinou kořistí a mění se i vzorce migrace.
Kácení amazonských pralesů zabíjí mnoho tisíc jednotlivců a v některých případech vymírají celé druhy. Nová studie, kterou vypracovala skupina brazilských a amerických odborníků, uvádí, že zničené nebo poškozené plochy pralesa mají dvakrát větší výměru, než se doposud udávaly úřady.
"Deštný les už ztratil dvacet až třicet procent listové pokrývky, která pomáhá udržovat závlahový systém v půdě," uvádí tisková agentura TASR.
Amazonii nyní ničí nejhorší sucho za více než čtyřicet let. Půda rychle vysychá a je náchylná ke vzniku požárů. Lidé žijící kolem řeky trpí nemocemi ze  znečištěné  pitné vody a ryby umírají po miliónech.
Vláda brazilského státu Maranhao se snaží proti upírům bojovat například tím, že jednotlivce odchytává a stříká je jedem v naději, že se přidají zpátky ke kolonii a zahubí své druhy. Lidé utěsňují díry ve svých obydlích, většinou s pomocí banánových listů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů