Středa, 24. dubna 2024

Povodí Vltavy a obce zbavily břehy přehrady už desítek tun odpadu

Povodí Vltavy a obce zbavily břehy přehrady už desítek tun odpadu
Slapy - Hladina Vltavy na Slapech je zhruba o dva metry nižší oproti průměrné výšce hladiny v létě. Pracovníci Povodí Vltavy zbavují břehy jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních nádrží v Čechách černých staveb, potopených lodí a dalšího nepořádku. Akce nazvaná Čisté Slapy potrvá do 9. listopadu. Situace se podle pracovníků Povodí Vltavy stala pomalu neúnosnou. Nepořádek na dně může být velmi nebezpečný pro lidi, kteří se sem jezdí rekreovat. Revize a úklid břehových pozemků byl zaměřen zejména na lokality, kde kotví lodě a hausbóty.

Čištění pozastavily tisíce škeblí

V počátku snižování hladiny musel podnik odpouštění zastavit. Členové českého svazu ochránců přírody Vlašim spolu s pracovníky státního podniku museli zachraňovat škeble říční, které se nestačily stáhnout do vody. Zpět do vody jich přenesli přes tři a půl tisíce. "Odvezli jsme už desítky tun odpadu a v čištění pokračujeme," upřesnil Josef Holubička z Povodí Vltavy. Podobný úklid zajišťuje státní podnik průběžně celý rok. "V takovém rozsahu, jako je tomu v současné době, je prováděn vždy zhruba po dvou až třech letech. Kvůli tomu jsme se spojili s obecními úřady, které si zajistily čištění svých pozemků a navazujících na pozemky v našem vlastnictví. Dohodli jsme se, že uhradíme obcím vývoz kontejnerů, kde skončí odpadky z našich pozemků. Náš podnik prakticky čistí místa z vody, obce ze břehů," dodal Holubička.

Počty hausbótů nikdo nereguluje

Naposledy se prováděl podobný úklid břehů po povodni. Nepořádek zůstal ovšem na odlehlejších místech a hromadil se zvláště kolem kotvišť hausbótů. Jejich počet se na Orlíku a Slapech odhadem zvýšil proti předchozím rokům desetinásobně. Tvrdí to zástupci obcí z Povltaví, kteří tím poukazují na to, že počet nikdo nereguluje. Majitelé hausbótů neplatí ani za odpad, který kolem přístavišť produkují.

Povodí nehodlá zlikvidovat kemp

Akci Čisté Slapy tak vítají všichni obyvatelé obcí. "U nás se akce týká Živohoště," řekl nám tajemník Obecního úřadu Chotilsko Jiří Filgas. Povodí Vltavy totiž oznámilo obci, která je provozovatelem kempu, aby jej obec uvedla do původního stavu. K tomu dodal Josef Holubička, že podnik rozhodně nemá v úmyslu kemp zlikvidovat. "V našem zájmu je, aby fungoval opravdu jako kemp, a ne jako chatová osada." Lidé využili situace při čištění břehů Slapské přehrady a kontejner na Živohošti plní rozličným odpadem. Bylo tam už asi patnáct chladniček. "Likvidace jedné lednice nás přijde na několik stovek. Na druhé straně je to lepší varianta, než kdyby nepotřebné věci skončily někde v lese nebo v příkopech," podotkl František Filgas.

Obec udělá vše pro návrat rekreantů

Starosta Chotilska Jiří Šťástka nám potvrdil, že obec udělá vše pro to, aby se lidé, kteří mnohdy prožili část života v kempu, na jaře znovu vrátili. Dodal, že s Povodím Vltavy jednal a doufá, že dohoda bude platit. "Slíbili jsme, že kemp vyčistíme, a pak prý nebude problém uzavřít smlouvu na využití místa pro minimálně 47 karavanů. Nastínili jsme náš projekt na budoucí využití kempu a chceme, aby se na jaře rekreanti vrátili. Pro stálé klienty musíme vytvořit ideální podmínky a slevy. Takhle to funguje jinde v Evropě, proč by to nešlo u nás. Těch lidí, co odsud odcházeli, nám bylo upřímně líto. Vždyť pro mnohé z nich představovalo to, co tady měli, jejich jediný majetek," uzavřel Šťástka.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů