Středa, 24. dubna 2024

Ústecká univerzita otevřela novou Přírodovědeckou fakultu, pátou v ČR

Ústecká univerzita otevřela novou Přírodovědeckou fakultu, pátou v ČR
Ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně má ode dneška Přírodovědeckou fakultu. Je pátou v České republice. Její vznik přivítali zejména šéfové podniků v Ústeckém kraji. Ředitel ústecké Spolchemie Martin Procházka ČTK řekl, že firma hodně investuje do výzkumu a vývoje. "Proto od nové fakulty očekáváme řadu šikovných a chytrých absolventů," poznamenal Procházka.

Přírodovědecká fakulta vznikla transformací ústavu přírodních věd. Bude mít katedry biologie, fyziky, geografie, chemie, informatiky a matematiky. Kromě přípravy učitelů pro střední školy a druhý stupeň základních škol bude zajišťovat i bakalářské, magisterské a doktorandské studium pro odborníky v přírodovědných oborech. Zřízením nové fakulty vychází univerzita vstříc poptávce firem a investorů po vysokoškolsky vzdělaných odbornících technického a přírodovědného zaměření.

Nová fakulta začíná se zhruba 400 studenty, kteří přešli z ústavu přírodních věd. V roce 2007 by měla mít již 1000 studentů, řekl ČTK pověřený děkan Přírodovědecké fakulty Stanislav Novák. Mezi nejatraktivnější obory nové fakulty budou podle něj určitě patřit například Počítačové modelování ve vědě a technice, Geografie střední Evropy a Informační systémy.

Ústecká univerzita, na které nyní studuje přes 7800 studentů, má sociálně ekonomickou fakultu, fakultu užitého umění a designu, fakultu životního prostředí, pedagogickou fakultu a ode dneška i přírodovědeckou fakultu. Kromě toho má ústavy humanitních studií, slovansko-germánských studií, techniky a řízení výroby a zdravotnických studií. Byla založena v roce 1991.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů