Pátek, 29. března 2024

Úředníci budou muset hradit škody, které způsobí

Úředníci budou muset hradit škody, které způsobí
 Po čtyřiceti letech se od příštího roku změní pravidla správního řízení.
Vyhýbat se doručení rozhodnutí o pokutě za dopravní přestupek už nebude tak snadné jako dosud. Doručovat se podle nového správního řádu nemusí na místě, kde se adresát zdržuje, ale na místě trvalého pobytu bez ohledu na to, zda se tam adresát zdržuje či nikoliv.
Každý obecní či krajský úřad bude muset zajistit elektronické doručování, elektronické přijímání pošty a elektronickou verzi úřední desky na internetu.
Nově se bez správního řádu neobejdeme ani v případě vydávání osvědčení, vyjádření, sdělení a ověřování a podobných úkonech, neboť nový správní řád upravuje způsob jejich opravy a zrušení. Porušení zákona může mít pro úředníky, kterým nový správní řád výslovně nařizuje zdvořilé vystupování vůči občanům, vážné následky.
Osobně citelná je pro ně povinnost nahradit škody vzniklé nesprávným úředním postupem, ale také snížení platu pro porušení pracovní povinnosti dodržovat zákon.
Nemluvě o případném skončení pracovního poměru úředníka pro opakovaně nekvalitní výkon služby veřejnosti.
Správní řád se ovšem netýká pouze úředníků, ale také rady obce, která podle správního řádu rozhoduje v samostatné působnosti o pokutách za správní delikty podnikatelů a právnických osob při znečišťování obce a při porušování právních předpisů obce.
Úředníkům nyní zbývá již jen pár posledních týdnů na to, aby se připravili na nové postupy, které začnou platit od ledna roku 2006.
Více se dozvíte v dnešním vydání týdeníku Ekonom
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů