Pátek, 19. dubna 2024

Podivné odpouštění

Podivné odpouštění
 Plní stát své povinnosti akcionáře? Za ochranu spotřebitelů v supermarketech se ministr zemědělství Petr Zgarba bije jako lev, ale ochránit státní půdu před spekulanty a státní podíl v potravinářském podniku Setuza se mu nedaří. Podle tajné smlouvy stát zřejmě nevýhodně prodá své akcie v ústecké firmě Setuza společnosti Český olej. Zgarba má nejvyšší pravomoc v Podpůrném a garančním rolnickém a lesnickém fondu (PGRLF), který smlouvu schválil ještě za dob ministrování Jaroslava Palase.

PGRLF drží v ústecké firmě 38,3 % a pokud je Český olej získá, bude mít v Setuze téměř 90 % akcií. Zadlužený zpracovatel rostlinných olejů Setuza hospodaří s trvalou ztrátou, ať se řepky na polích urodí málo nebo hodně. S financováním nákupu suroviny má firma potíže od dob, kdy se pokusila uhradit své dluhy zápočtem nechvalně proslulé Némethovy pohledávky. Banky jí z obav, aby podobnou transakci nezopakovala, odmítají půjčit. Vše došlo tak daleko, že Setuza v minulých dnech prodala své ochranné známky na zubní pasty. Cena za operaci je podle mluvčí firmy Marie Logrové tajná.

Stát se snaží monopolnímu zpracovateli řepky pomoci, aby zemědělci neztratili odbyt, a tak Setuze leccos prochází. Na jaře v podniku inspekce veterinářů z Bruselu zjistila, že se tu vedle jedlých olejů zpracovává kafilerní tuk na glycerin pro výrobu pneumatik. Aféra se ututlala, ačkoli veterináři podezírají kafilerní tuk z přenosu BSE, takže do potravinářských provozů nesmí. Je tedy otázkou, nakolik svědomitě PGRLF plní své povinnosti akcionáře. Už proto, že Setuza ovládla výrobny metylesteru řepkového oleje, který se používá na bionaftu - palivo budoucnosti - by se stát rozhodně neměl vzdávat svého podílu lacino.

AUTOR: ALICE OLBRICHOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů