Pátek, 29. března 2024

Vodácký průvodce Česko

Vodácký průvodce Česko
Kilometráž českých a moravských řek je už rok vyprodaná. Právě ji nahrazuje bombastický Vodácký průvodce Česko od Shocartu.

Nové vydání vodácké bible je velké, bohatě vypravené a málo funkční. Vydavatel se při tom ani netají, že místo jednoduché příručky vytvořil drahou dárkovou publikaci.

Proto se dobře prohlíží, v domácí knihovně se její velké rozměry budou určitě krásně vyjímat, ale na vodu si ji vodáci budou brát stěží.

Skládačka nazvaná Vodácký průvodce Česko je komplet mapek, kilometráží, rad na vodu a samostatných vodáckých průvodců. Vydavatelství je list po listu navěsilo do obyčejného kancelářského pořadače.

Pořadač je sice veliký, ale vkládané materiály mají standardní velikost A4. Velikost průvodce je tedy do lodi zcela nepraktická. Ve srovnání s předchozími vydáními jde tedy stále o změny k horšímu. Olympia na sklonku socialismu vydala tlustou, ale rozměrově kompaktní a dobře svázanou brožovanou kilometráž českých, moravských a slovenských řek. Po ní přišel Shocart s kilometráží jen pro Čechy a Moravu. Byla sice v kroužkové brožované vazbě, která moc nevydržela, ale rozměrově odpovídal útlé knížce. Teď přichází obří publikace.

V kompletu jsou vloženy samostatné průvodce na turistické řeky Berounku, Lužnici, Otavu, Ohři, Sázavu a Vltavu. Popisují slovně i schematy nejsplouvanější úseky tuzemských řek včetně jezů. Chybí v nich však popisy okolí, turistických zajímavostí, hospod a památek.

Jednotlivé řeky a sjízdné potoky jsou popsány pomocí přehledové mapyk, podrobného mapového výřezu, kilometráže s obvyklými vodáckými značkami a hrubým heslovitým popisem.

Popis mají zjednodušit ikony, které se ovšem výtvarníkovi vůbec nepovedly. Vodák musí hloubat, že například značka připomínající silnici má znamenat rychlost plavby, kytička označuje pramen a dvojitá šipka doporučenou loď a znalosti posádky.

V publikaci chybí jedna z nejdůležitějších věcí - solidní rejstřík. Zkusili jsme například najít populární Vavřinecký potok, který nese ve středním toku název Kouřimka, a nepovedlo se nám to. Potok Kačák jsme museli znát pod druhým názvem Loděnice a Panenský potok jsme nenašli vůbec.

Vodácký průvodce Česko se tedy vůbec nepovedl pro praktické použití, ale nic jiného k mání není. Nějaké kilometráže a popis lze najít na internetu, pro hrubou orientaci jsou použitelné i staré tištěné svazky, ale aktuální podrobnosti najdete pouze v recenzované publikaci

Zlín, Shocart 2005. Orientační cena 1300 Kč. Listy a svazky vkládané do šanonu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů