Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pozvánka na premiéru Putování starými cestami

Pozvánka na premiéru Putování starými cestami

Ministerstvo životního prostředí si Vás dovoluje srdečně pozvat na premiéru nového dokumentu Putování starými cestami režisérky Ljuby Václavové. Film vznikl v letošním roce v produkci České televize za finanční podpory MŽP podle scénáře Ljuby Václavové a geologa Václava Cílka. Premiéra se koná ve čtvrtek 24. listopadu od 11:00 v Kině MAT (Karlovo nám. 19, Praha 2).

 

Poetický dokument nabízí obrazy  krajin s jejími pěšinami, cestičkami, cestami i silnicemi. O jejich vzniku,  proměnách i zániku poutavě vyprávějí dva zajímaví lidé. Autor několika knih o  české krajině, geolog Václav Cílek, prochází dokumentem jako  výborný vypravěč a znalec krajiny.  Výtvarník  František Skála, který  sám sebe nazývá poutníkem a jehož artefakty z přírodních materiálů, včetně  předmětů nasbíraných u cest a silnic, v loňském roce zaujaly tisíce  návštěvníků galerie Rudolfina, nachází v krajině inspiraci pro svou  tvorbu. A tak se fakta o historii od pravěku až k dnešním dálnicím dostávají k divákovi velmi netradičním, ale o to atraktivnějším způsobem.

 

Na premiéře budete mít možnost se setkat s režisérkou a autorkou scénáře Ljubou Václavovou, spoluautorem scénáře Václavem Cílkem, výtvarníkem Františkem Skálou a dramaturgyní filmu Olgou Janků. Na filmu spolupracoval svojí hudbou také Jiří Václav a za kamerou stál Josef Nekvasil. Film trvá 28 minut.

 

Televizní premiéra bude následovat na pořadu ČT2 ve čtvrtek 8. prosince v 16:15.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů