Sobota, 20. dubna 2024

Energie ze vzduchu, ze země nebo z vody

Energie ze vzduchu, ze země nebo z vody
 Celkový obrat 100 milionů korun dosáhla v prvním pololetí akciová společnost PZP Komplet Semechnice na Rychnovsku.
V meziročním srovnání to představuje nárůst o 27 procent, přičemž z jedné čtvrtiny se na pololetních tržbách podílel prodej tepelných čerpadel. Informoval o tom předseda představenstva firmy ing. Václav Prokop, podle kterého podnik upevnil své postavení největšího českého výrobce těchto zařízení využívajících obnovitelných zdrojů energie. PZP Komplet se dále zabývá vývojem a produkcí větracích jednotek, elektrokotlů, chladičů kapalin, odvlhčovačů vzduchu, technologických rozváděčů a vakuových zařízení.
S růstem hlavních ekonomických ukazatelů počítají ve firmě i v následujícím období. V roce 2005 PZP Komplet plánuje tržby 206 milionů korun, což znamená 20procentní meziroční navýšení. O polovinu vroste také zisk před zdaněním, jehož hodnota letos dosáhne 6 miliónů korun.
PZP Komplet s výrobními závody v Semechnicích a v Dobrém u Dobrušky zaměstnává přes 100 lidí a na českém trhu působí od roku 1992. "První zařízení pro vytápění a ohřev vody z alternativních zdrojů jsme vyrobili před deseti lety," vzpomíná ing. Prokop. V současnosti podnik nabízí úplný sortiment tepelných čerpadel na využívání obnovitelné energie obsažené ve vzduchu, v zemi nebo ve vodě. Ročně v České republice instaluje v průměru 150 těchto zařízení. Různé aplikace tepelných čerpadel PZP pracují nejen v rodinných domech, správních budovách a sportovních zařízeních, ale také ve výrobních či skladovacích halách. Ve výrobě firma aplikuje nejnovější technologie a unikátní technická řešení, za něž získala řadu prestižních ocenění na mezinárodních výstavách. Za nejekologičtější, nejekonomičtější a velmi účinné jsou považovány patentovým vzorem chráněné systémy čerpání energie ze vzduchu. Tato zařízení od společnosti PZP Komplet zaručují celoroční provoz, a to i při extrémně nízkých teplotách až do minus 25 °C.
PZP Komplet, a. s., ještě letos dokončí výstavbu nové provozní haly za 15 milionů korun v Dobrém u Dobrušky a plánuje další rozšiřování výrobních kapacit. Podnik počítá s růstem produkce zejména technologických rozvaděčů a vakuové techniky, očekává však také podstatné oživení zájmu o tepelná čerpadla. "Skokový růst cen plynu a elektřiny začíná totiž konečně i u nás měnit pohled na alternativní zdroje získávání tepla a na jejich značný ekonomický přínos," míní Václav Prokop. "A my nabízíme třeba vzduch, který je jako zdroj tepla jasně nejdostupnější," dodává. Podle odhadů by tak už letos v Česku mohlo dojít k pětinovému růstu trhu s tepelnými čerpadly. Zatímco loni se jich prodalo 1500, letos by to mělo být 1800. Proti klasickým systémům vytápění mají tato  ekologická  zařízení třetinové provozní náklady. Se zdražováním energií se tak u tepelných čerpadel výrazně zkracuje návratnost vstupních investic na pět šest let.
"Jeden z příkladů faktické změny přístupu k alternativním zdrojům jsme zaznamenali ve Velkých Přílepech u Prahy, kde původně uvažovali o plynofikaci," říká ing. Prokop. Společnost PZP Komplet tam nakonec vyhrála výběrové řízení na dodávku 45 tepelných čerpadel využívajících vzduch jako zdroje tepla k vytápění a ohřevu vody v rodinných domech. Včetně otopných systémů má zakázka hodnotu 15 milionů korun. "Naše tepelná čerpadla pro 45 rodinných domů ve Velkých Přílepech byla vybrána především pro snadnou a rychlou montáž, vysokou účinnost a minimální hlučnost, pro spolehlivost a životnost nejméně 25 let. Obecně potom zákazníci oceňují kvalitní servis a další služby, naše inovační schopnosti, vysokou originalitu a flexibilitu při řešení všech svých požadavků," uzavírá předseda představenstva společnosti PZP Komplet Semechnice ing. Václav Prokop.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů