Úterý, 23. dubna 2024

Obyvatelům Chropyně dochází trpělivost s tamní spalovnou

Obyvatelům Chropyně dochází trpělivost s tamní spalovnou

Bouři nevole obyvatel Chropyně na Kroměřížsku vyvolal ranní požár místní spalovny nebezpečných odpadů. Starosta spolu s pracovníky kroměřížského odboru životního prostředí požádá Českou inspekci životního prostředí o kontrolu dodržování bezpečnostních opatření při spalování odpadů. Dnešní požár totiž není první a problémy se stále opakují. Brněnská firma Destra, která spalovnu provozuje, opět informovala občany města o této nebezpečné situaci pozdě.

Nespokojenost se situací v chropyňské spalovně vyjádřilo také krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru. To uložilo firmě Destra už v minulosti několik opatření, které firma s největší pravděpodobností nedodržela.

Jak řekl krajský mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček, v případě nesplnění uložených opatření budou proti firmě postupovat velmi tvrdě. "V této chvíli si prověřujeme, jestli všechna naše doporučení a opatření padla na úrodnou půdu, jestli firma splnila všechno to, co jsme jí uložili. Pokud zjistíme nedostatky, hodláme přikročit k těm nejpřísnějším sankcím, které zákon umožňuje."

Podle zjištění hasičů sice žádné z naměřených látek nedosáhly koncentrace ohrožující zdraví, nicméně starosta Chropyně František Hrabal bude u České inspekce životního prostředí usilovat o zpřísnění a zkvalitnění provozních podmínek ve firmě. Chropyňští by také uvítali přestěhování firmy, to ovšem není v pravomoci městského úřadu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů