Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Volary - Úvodní školení mají za sebou dobrovolní spolupracovníci Hnutí Duha. "Letos v zimě opět vyrazí do terénu na Šumavě, kde se vyskytují ohrožení rysi. Hlídky organizované v odborné spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti mají za úkol odstrašit pytláky, kteří vzácné šelmy systematicky střílejí," vysvětlil vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.
O víkendu se tak sešli dobrovolníci ve Volarech, kde se konalo školení otevřené i novým zájemcům. "Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených rysů. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu lidí, kteří v horách případné pytláctví sledují, pomůže zvířata chránit. Hlídky zároveň získávají důležité údaje o výskytu šelem. Podobné hlídky, které už sedmým rokem Hnutí Duha s místními organizacemi pořádá v Beskydech, pomáhají chránit ohrožené šelmy, získávají podrobné informace o jejich pohybu v horách a zničily řadu nástrah políčených na vlky," říká Jaromír Bláha.
Šumavské hlídky se letos zaměří na prostor mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem. Možná prý bude ale toto území i rozšířeno.

České Budějovice - Jihočeský vodárenský svaz (JVS), který na jihu Čech spravuje společné zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody, v příštích dvou letech zmodernizuje úpravnu vody v Plavu na Českobudějovicku. Modernizace se dotkne především kalového hospodářství úpravny, jež je zdrojem vody pro půl milionu lidí v kraji. Investici téměř za 147 milionů korun podpoří 95 miliony Evropská unie, informoval včera ředitel JVS Antonín Princ. Rekonstrukce začne již tento měsíc.
"Mimo peněz z EU se nám podařilo získat i 22 milionů ze Státního fondu životního prostředí a zbytek budeme financovat z vlastních zdrojů," uvedl. Dosud se kaly z úpravny zpracovávají ve třech lagunách a poté jsou odváženy na skládku. Nyní bude možné vzniklý odpad kompostovat.
"Ročně tak nebudeme muset na skládku ukládat kolem 950 tun odpadu a množství vypouštěných odpadních vod do Malše se za rok sníží asi o 383 000 kubíků," uvedl Princ.
Svaz již před třemi roky získal zhruba 28 milionů korun z EU na zdvojení přívodního řadu z římovské přehrady do úpravny v Plavu. Stavbou rezervního přívodu odpadlo riziko přerušení dodávek vody při živelních katastrofách.
JVS, jenž je neziskovou organizací, byl založen v roce 1993 a při privatizaci s.p. Jivak bezúplatně získal infrastrukturní majetek, jako jsou úpravny vody, vodovody, kanalizační sítě a čistírny odpadních vod. Celkem spravuje majetek 234 jihočeských měst a obcí v hodnotě tří miliard korun.

Jesenicko Jesenicko je bohatší o vzácné obyvatele. Do potoka ve Vápenné a Černé Vodě na Jesenicku ochránci životního prostředí z ekologického sdružení Lacerta vypustili vzácné raky říční. Nadšence doprovázel expert na odchov raků Miloš Holzer, který jim radil, jak korýše vypouštět. "Do vody je musíme klást opatrně po zádech tak, aby z tělíček vyšly vzduchové bubliny,"vysvětlil Holzer. "Raků ubývá, ale podmínky na tocích se lepší. Je to vlastně pokus a nikdo neví, jak dopadne,"řekl Lukáš Konečný, vedoucí sdružení Lacerta. Uvedl, že návrat raků provázely úmorné peripetie. "Rok a půl jsem vyřizoval potřebné doklady. Mnohem jednodušší je vyřídit stavební povolení,"postěžoval si na byrokracii Konečný, který se s Lacertou zapojil do celostátního monitoringu raků. Průzkum si vyžádal dva roky práce. Ekologové zjistili, že korýši žijí na pěti z šedesáti toků u nás. "Jde o kriticky ohrožený druh a jakékoliv zásahy do jeho populace se musejí složitě obhajovat. I kvůli tomu nás některé obce vyháněly. Pochopení jsme našli ve Vápenné a v Černé Vodě,"dodal Konečný. Nyní jej čekají další tři roky práce. Na vysazení raků totiž Lacerta získala od Českého svazu ochrany přírody patnáctitisícovou dotaci, která je podmíněná sledováním dalšího vývoje raků v tocích.

Lukavec Nedaleko silnice spojující Lukavec a Vyklantice na úpatí Stražiště je mělké údolíčko bezejmenného přítoku Martinického potoka. Toto místo bylo v roce 1995 vyhlášeno jako chráněný přírodní výtvor a po změně zákona byl název přejmenován na přírodní rezervaci s názvem Údolí potoka u Dolské myslivny. Na území o rozloze necelých šesti hektarů jsou chráněny především rostlinné druhy vlhkých rašelinných luk, mezi které patří zábělník bahenní, vstavač májový a suchopýr úzkolistý. Louky byly v tomto údolí byly ponechány po mnoho let nesečené a hrozilo, že odsud vzácné druhy rostlin zcela vymizí. Od roku 1992 jsou nejcennější plochy pravidelně koseny a hmota odklízena díky péči Českého svazu ochránců přírody z Vlašimi. Z živočichů se v území vyskytuje především pestré společenství obojživelníků a ptáků, zastoupené například skokanem hnědým a zeleným, červenkou obecnou nebo pěnicí vlašskou. PAVEL KOUBEK, ochránce přírody

V Lukavické zátoce přehradní nádrže Lipno u Černé v Pošumaví by mohl v budoucnu vyrůst velký přírodní park. Jeho hlavním tématem by měla být šumavská příroda a kromě naučných stezek by zde mohla vzniknout i malá zoologická zahrada. Počítá s tím studie soukromého investora, který již plán předložil místním zastupitelům. Píší o tom úterní jihočeské Deníky Bohemia.
"Soukromá firma nám předložila studii, jak by měl vypadat park, který bude podporovat ochranu přírody," řekl listu starosta Černé v Pošumaví Jan Voldřich. K uskutečnění záměru však firma potřebuje vykoupit od obce téměř sedm hektarů pozemků. Radnice je připravena pozemky prodat jen za takovou cenu, aby s nimi společnost nemohla dále spekulovat. "Případně si stanovíme takové podmínky, aby se projekt opravdu uskutečnil," dodal starosta. Kromě nového parku vznikne zřejmě v nedaleké Radslavi i nový jachtařský klub s přístavem pro 30 lodí. Zastupitelé Černé v Pošumaví již odsouhlasili prodej části pozemku zahraničnímu investorovi, na němž by klub měl vyrůst.

Severní Čechy - Stovky pytlů s komunálním odpadem z Německa se objevily podél severočeských silnic. Do příhraničí je vozí cizinci, kteří odpad ve své zemi draze platí. Za každou naplněnou popelnici se platí v Německu v průměru kolem 10 euro. A odpad se musí třídit. "Pokud se zjistí, že v popelnici je netříděný odpad, hříšník zaplatí 150 euro pokuty," uvedl Jaroslav Doubrava, starosta obce Telnice na Ústecku. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana se nově modré plastikové pytle objevily mezi Cínovcem a Dubím. "Chápu, že u nás není tak čisto jako v Německu, ale skládkou Česko snad přece jenom není," uvedl Marvan. Podobnou zkušenost má starosta Doubrava. "Již několikrát jsem německé automobilisty donutil, aby odpadky zase naložili a odvezli je. Bohužel, asi je vyhodili o pár kilometrů dál," řekl. Nejotřesnější pirátský dovoz odpadu ze zahraničí odhalili celníci ze severu Čech u obce Sosnová. Zde bylo naveženo několik set kamionů odpadu z Německa.

Důkazy svědčí o tom, že stěhovaví ptáci jsou zdrojem šíření ptačí chřipky. Čínské státní ministerstvo lesnictví již ustavilo stanici pro kontrolu zdroje nemoci u pozemních a divokých zvířat ve 118 důležitých oblastech a současně posiluje sledování stěhovavých ptáků.
Čínské státní ministerstvo lesnictví dnes v Pekingu uspořádalo tiskovou konferenci. Mluvčí Cao Xiaoyao uvedl, že oddělení lesnictví z různých míst budou těsně spolupracovat a vážně sledovat cestovní trasy stěhovavých ptáků.
Až do dne 15. listopadu se na čínském území dosud neobjevila zpráva o úmrtí člověka způsobeném ptačí chřipkou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů