Pátek, 29. března 2024

Výstava „Odpad je surovina“ se poprvé představí v Praze

Výstava „Odpad je surovina“ se poprvé představí v Praze

PRAHA – Pražské veřejnosti se poprvé představí nová putovní výstava sdružení Arnika „Odpad je surovina“. Šest prezentačních panelů přináší informace o půlročním ekovýchovném projektu, který Arnika ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy, Ministerstvem životního prostředí, agenturou CENIA a Správou Krkonošského národního parku připravila pro pražské studenty. Zájemci mohou výstavu shlédnout v přízemí budovy Magistrátu hl. města Prahy (Odbor infrastruktury - Řásnovka 8) od 15. listopadu do 15. prosince.

Projekt „Odpad je surovina“ se uskutečnil na jaře tohoto roku a zapojilo se do něj přes 380 studentů a pedagogů z 26 středních a základních škol. Celá akce probíhala formou soutěže, jejímž hlavními tématy byla podpora třídění a recyklace odpadu, kompostování či zájem o ekologicky šetrné výrobky nebo „zelené“ nakupování.

Družstvo pěti studentek a dvou studentů z Gymnázia Jana Palacha vyhrálo první cenu v soutěži a spolu se svou třídní profesorkou tak získali možnost strávit zajímavý týden v Krkonošském národním parku. Studentům se podařilo ve spolupráci s ředitelem školy prosadit důsledné třídění odpadů ve své škole. Vytvořili také řadu výtvarných děl na téma recyklace odpadů. O jejich vítězství rozhodla 22. června osmičlenná porota pod vedením radního hl. m. Prahy pro životní prostředí RNDr. Miloše Gregara. Druhé místo získali studenti z Gymnázia Jana Nerudy a třetí z Gymnázia Budějovická.

Student Jan Pivoňka z vítězného družstva dosáhl i dalšího vynikajícího úspěchu – krátký film „Odpady třídíme – přírodu chráníme“, ketrý v rámci projektu vytvořil, byl nominován do soutěže XXXI. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2005, který proběhl v říjnu tohoto roku.

Projekt „Odpad je surovina“ se uskutečnil díky finanční podpoře Magistrátu hl. m. Prahy. Více informací o projektu (panely výstavy v PDF či fotografie) získáte na internetové adrese:

http://papir.arnika.org/soutez-praha-vysledky.shtml

Další kontakty:

 Ing. Jitka Janovičová, Odbor infrastruktury MHMP (ekologická výchova), tel. 236 004 260

-         RNDr. Anna Koktová, konzultantka vítězné skupiny a třídní učitelka, gymnázium Jana Palacha, mobil 728 222 948

-         Mgr. Milan Návoj, organizátor projektu, sdružení Arnika, mobil 731 289 939

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů