Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové navrhli Ambrozkovi doplnění soustavy Natura 2000 na jižní Moravě

Ekologové navrhli Ambrozkovi doplnění soustavy Natura 2000 na jižní Moravě

Praha - Sdružení Arnika a ZO ČSOP Veronica dnes zaslala ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi dopis (1), ve kterém navrhují doplnit seznam evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000 v tzv. panonské oblasti. Požadavek na doplnění tohoto seznamu vyplývá ze závěrů tzv. biogeografického semináře, na němž Evropská komise hodnotí návrhy lokalit Natury 2000 jednotlivých zemí, a který se konal v září tohoto roku v maďarském Sarródu. Panonská oblast zahrnuje asi 4% území České republiky a nachází se na části jižní Moravy.

 

„Jako zástupce Koalice nevládních organizací pro Naturu 2000 jsem na tomto semináři navrhoval některá dílčí doplnění seznamu lokalit. Větší část těchto návrhů byla na semináři přijata, a požadavek na doplnění seznamu lokalit je tak pro Českou republiku závazný,“ říká Mojmír Vlašín ze ZO ČSOP Veronica.

 

„Dnešní dopis ministru Ambrozkovi míníme jako vstřícný krok. Na biogeografickém semináři jsme prezentovali náš názor, ve kterých oblastech je seznam lokalit nedostatečný. Nyní navrhujeme, jak tyto nedostatky odstranit,“ vysvětluje Ing. Vlastimil Karlík z Arniky.

 

Návrh lokalit Natury  2000 pro panonskou oblast v České republice hodnotí přes dílčí připomínky nevládní organizace velmi pozitivně. Mnohem větší výhrady mají k návrhu pro tzv. kontinentální oblast, která zahrnuje 96% území ČR. Tento návrh bude hodnocen na biogeografickém semináři pro kontinentální oblast, který se bude konat na přelomu března a dubna 2006 v České republice.

 

 

Přílohy:

(1) Dopis adresovaný ministru Ambrozkovi s konkrétním seznamem navrhovaných lokalit najdete na této internetové adrese:

http://www.arnika.org/clanky.shtml?x=857755

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů