Sobota, 20. dubna 2024

Pračka vzduchu se hodí i na podzim

Pračka vzduchu se hodí i na podzim
Se skončením pylové sezóny problémy alergiků nekončí. V podzimních měsících jim zase působí potíže plísně. Navíc se topí a méně větrá, takže vzduchu v místnostech je vhodné věnovat péči i nadále.

Podle průzkumů provedených společností Electrolux se v běžném městském obydlí vyskytuje na 100 miliónů druhů nečistot, jež mohou negativně ovlivňovat život zejména alergiků. Jen namátkou jde o prach, roztoče, cigaretový kouř, kouř z topenišť a tak dále. Většina těchto nečistot má rozměry menší než jeden mikrometr.
Podle údajů Electroluxu z letošního jara však většina lidí věnuje daleko menší péči kvalitě vzduchu než například kvalitě potravin. Přitom za den spotřebujeme okolo 30 kilogramů vzduchu, ale jen dva kilogramy potravin. Navíc stále více lidí tráví většinu dne v uzavřených prostorách, kde nečistoty stále kolují. To bohužel platí i pro budovy vybavené klimatizací, pokud toto zařízení není dokonale seřízeno. Zdrojem alergenů mohou být i špatně udržované zvlhčovače vzduchu.


Jak vzduch čistit
Pro čistění vzduchu v místnostech existuje několik možností. Pro leckoho může být překvapivé zjištění, že větrání mezi tyto způsoby nepatří. Otevřenými okny sice dostaneme do pokojů či kanceláří čerstvý vzduch, ale především ve městech rozhodně ne čistší vzduch.
Základním způsobem, jak mít čistší vzduch, je pravidelné používání vysavače. Ovšem ne kteréhokoli. Je potřeba, aby byl vybaven filtry HEPA (má je celá řada moderních vysavačů), jež mají při filtraci nasátého vzduchu velmi dobré výsledky. Ty nejlepší zachytávají i nečistoty o rozměrech tisíciny milimetru, což znamená, že zachytí 99,95 procenta všech nečistot.
Další způsob představují v titulku zmíněné pračky vzduchu. Na rozdíl od vysavačů mohou pracovat i bez lidské přítomnosti, a především bez jejich aktivní účasti. Mohou se automaticky zapínat v daných časových intervalech, ale mohou také pracovat nepřetržitě. Některé pračky si také mohou samy regulovat výkon podle míry znečištění vzduchu v dané místnosti.
Obvyklou vlastností praček je také odstranění nejrůznějších zápachů.


Jak vybrat pračku
Základním omylem při výběru pračky je podle jejích prodejců přílišný důraz na výkon motoru. Ten sám o sobě není pro kvalitu čištění rozhodující. Spíš vypovídá o energetické náročnosti přístroje.
Důležitější je kapacita vyčištěného vzduchu. Zde však dochází k dalšímu omylu. Pokud chcete pračku používat například ve dvoupokojovém bytě, nesčítejte obsah vzduchu v obou místnostech. V takovém případě si koupíte výkonnější přístroj, který odpovídá celkovému množství vzduchu v daném prostoru. Pračka však není schopna zajistit rovnoměrnou cirkulaci vzduchu mezi pokoji. Výsledkem jsou pak vyšší náklady na provoz a přestože používáte (obvykle) dražší zařízení, vzduch ve druhém či dalším pokoji již bude filtrován podstatně méně, případně téměř vůbec.
Prodejci v těchto případech doporučují pořídit do každého pokoje jednu pračku s kapacitou odpovídající té které místnosti.
Aby funkce přístroje byla optimální, doporučuje se, aby jeho kapacita byla alespoň 1,5krát větší, než je objem vzduchu v místnosti. Samozřejmě může být i vyšší.
Důležitým výběrovým kritériem je také hlučnost zařízení. Pro trvalý denní provoz nesmí hlučnost překročit 40 decibelů. Těsně pod tou hranicí se obvykle pohybují pračky pracující s ventilátorem, ty, které používají takzvaný iontový vítr, jsou značně tišší.
Výrobci i prodejci by měli být vždy schopni poskytnout zájemcům informace o tom, kolik metrů krychlových vzduchu stroj za hodinu vyčistí (například Electrolux Oxygen AirCleaner 330 krychlových metrů, Venta LW-24 pak 126 metrů), jaká je jeho účinnost proti prachu a jaká je jeho hlučnost. Samozřejmostí jsou energetické údaje.
Pokud někdo uvádí informace v metrech čtverečních, nemají dostatečnou vypovídací hodnotu. Stropy nemají standardizovanou výšku, a tak je v takovém případě údaje vždy potřeba přepočítávat.
Zejména v kancelářích je možné instalovat pračku vzduchu také na strop. Jejich kapacita bývá výrazně vyšší než u klasických domácích praček. Vyšší je ovšem i jejich váha a samozřejmě cena.


Ceny a vybavení
Výše cen jednotlivých produktů se liší podle kapacity, použité technologie i výrobce. Obecně můžeme konstatovat, že jejich ceny se pohybují od zhruba 2500 korun po částky okolo 20 tisíc korun. Nejčastěji se cena výkonných domácích přístrojů pohybuje mezi šesti až devíti tisíci korun.
Obvyklá jsou provedení s filtry HEPA, ještě účinnějšími ULPA, vodními filtry a nebo elektrostatickými filtry. Zvlášť výkonné elektrostatické filtry by měly zachycovat i částečky o velikosti 0,3 mikrometru.
Pračky s vodními filtry, jako například zmíněná Venta, současně ještě zvlhčují vzduch v místnosti. Vyžadují však pravidelnou údržbu: výměnu vody.
U některých přístrojů s filtry HEPA nebo ULPA, které údržbu vyžadují také, je instalovaná kontrolka, jež oznamuje nutnost filtr omýt nebo jinak vyčistit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů