Pátek, 29. března 2024

Městský hluk zvyšuje riziko infarktu

Městský hluk zvyšuje riziko infarktu

Berlín - Lidem, kteří jsou často vystavováni nadměrnému hluku na ulicích nebo v práci hrozí srdeční kolaps, uvádí ve studii němečtí vědci.

Nadměrné množství hluku může zvýšit hladinu stresu, což může dát do pohybu takové změny v těle, které mohou způsobit infarkt.

"Chronické vystavování se hluku s sebou nese zvýšené riziko kolapsu," řekl Dr. Stefan Willich, kardiolog a ředitel Institutu pro sociální zdravotní péči na berlínské Charité University a dodává, že "ač se nejedná o tak vysoké riziko jako kouření nebo vysoký tlak, není nezanedbatelné."

Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou smrti v rozvinutých zemních. Kouření, vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu, nadváha, obezita nebo nedostatek pohybu zvyšují možnost onemocnění.

Hluk na pracovišti

Willich a jeho tým zjistil, že hluk například z automobilového provozu a letadel zvyšuje hrozbu infarktu skoro o 50 procent u mužů a ještě více u žen.

Na základě těchto zjištění, uvedených v časopise European Heart Journal, jsou vědci přesvědčeni, že maximální přípustná zvuková hladina na pracovišti by měla být snížena ze současných 85 decibelů, které jsou běžně zavedeny v evropských zemích, na 65-75 decibelů.

"Společnosti by měly zvážit snížení prahu hluku kvůli ochraně uší," upozorňuje Willich. Ve velkých kancelářích je obvyklá hladina hluku kolem 65 decibelů, zatímco 85 decibelů je běžných například při stavebních pracech, uvádí podle agentury Reuters vědci.

Na intenzitě nezáleží

Vědci také přišli na to, že riziko infarktu se nezvyšuje s rostoucí hladinou hluku. "To znamená že existuje práh u kterého se riziko objevuje a zůstává stabilní. Zdá se že je to okolo 60 decibelů," udává dále kardiolog Williche.

Ve studii odborníci porovnali více než 2 000 pacientů po infarktu v 32 nemocnicích v Berlíně mezi lety 1998 a 2001 s 2 000 dalšími pacienty hospitalizovanými s traumaty nebo s chirurgickými zákroky aby určili vliv hluku na riziko infarktu.

"Pokud víte, že máte srdeční onemocnění, měli byste být nanejvýš opatrní," dodal Willich.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů