Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Frýdlantsku objevili občané další skládky německých odpadů

Na Frýdlantsku objevili občané další skládky německých odpadů
FRÝDLANT - Další skládky odpadů dovezených zřejmě z Německa prověřují pracovníci Městského úřadu ve Frýdlantu. Poté, co se Česká inspekce životního prostředí začala zabývat tunami německého odpadu v zemědělském objektu v Arnolticích u Bulovky, ohlásili občané další podobné skládky v Bulovce, Raspenavě a Dolní Řasnici. Informuje o tom Liberecký den.

Šetření podle deníku zatím pokračuje a tak oddělení životního prostředí ve Frýdlantu mnoho podrobností nemá. "Jedná se o textilní a plastové odpady, dovezené za účelem dalšího využití, jejichž původ se prověřuje," řekla deníku Hana Kunclová z Oddělení životního prostředí Městského úřadu Frýdlant. Odpady jsou podle ní shromážděny v budovách nebo v jejich okolí.

Podle deníku je odpad uložen většinou v soukromých objektech, které dříve sloužily k zemědělským účelům. Například v Dolní Řasnici leží v bývalých skladech Zemědělského nákupu a zásobování tuny balíků textilního odpadu. "Část textilií se ale objevila i v lese," řekl deníku starosta Řasnice Robert Wildner. Odpad v katastru obce nechce, jednak ji podle něho znečišťuje, navíc hrozí větší nebezpečí požáru.

Na dovoz odpadu se více zaměřují i celníci, kamiony s odpadem chtějí zadržet a zkontrolovat ještě na cestě. Zatím ale byli neúspěšní. Podle ředitele Celního úřadu Liberec Oldřicha Hrubého budou ale kontroly pokračovat. Dva podobné kamiony s německým odpadem zadržené na cestě od hranic totiž nedávno pomohly celníkům odhalit podobný sklad odpadu v Sosnové na Českolipsku.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů