Čtvrtek, 28. března 2024

Učitelé se seznamovali s trendy v ekologické výuce

Učitelé se seznamovali s trendy v ekologické výuce

Učitelé a další odborníci se dnes v Uherském Hradišti seznámili s tím, jak zařadit ekologickou výchovu do školních vzdělávacích programů. "Ekologická výuka se totiž může prolínat celým školním programem nebo může být součástí určitých předmětů," říká koordinátorka ekologicky zaměřených projektů Iva Hlinská.

Ekologickou výchovu musí podle vyhlášky ministerstva školství vyučovat každá škola. Děti se s různými tématy seznamují nejen v hodinách přírodopisu, ale ekologicky zaměřené programy lze zařadit také do výuky cizích jazyků nebo matematiky.

Učitelé se mimo jiné seznámili s novými učebnicemi, pomůckami nebo celými projekty, které mohou ve výuce používat. Hlinská také podotkla, že ekologická výchova není zaměřená jen na ekologii, ale i na komunikaci mezi lidmi nebo mezilidské vztahy.

Odborníci se na konferenci shodli na tom, že děti o přírodě a její ochraně stále více ztrácí povědomí. Děti už nemají tolik možností poznat život na venkově nebo trávit čas v lese. Často se ve škole také poprvé dozvědí, že například upečení chleba předchází zasetí obilí, jeho sklizeň a zpracování na mouku.

Koncepci ekologické výchovy mají hotovu pouze mateřské školy, které děti vedou například k ochraně přírody nebo ke třídění odpadů pomocí výtvarných prací a zábavných her. Základním školám ucelené koncepty chybí, uvedla Hlinská s tím, že řada ředitelů nebo učitelů si s touto problematikou stále nevědí rady. Proto je pro ně připraveno několik vzdělávacích seminářů a programů, na nichž načerpají teoretické i praktické dovednosti.

Součástí konference o ekologické výchově ve školách byly i praktické dílny, v nichž si účastníci ověřili teoretické znalosti v praxi. Setkání bylo součástí festivalu Týká se to také tebe. Hlavním programem konference bylo i předání ocenění za rozvoj a přínos environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ve Zlínském kraji.

Osobností roku označila odborná komise Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. "Skutečně je tou osobností, protože v ekologickém hnutí působí řadu let. Je to nadšený propagátor všech ekologických a ochranářských aktivit a navíc velmi myslí na rozvoj ekologické výchovy a osvěty," dodala Hlinská.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů