Pátek, 29. března 2024

Čína čelí kritice kvůli ekologické havárii

Čína čelí kritice kvůli ekologické havárii
Není obvyklé, aby se čínský režim veřejně omlouval. Z ekologické katastrofy, způsobené únikem sta tun jedovatého benzenu z havarované továrny do řeky Sung-chua, se ale stává politická záležitost, v níž se kají nejvyšší představitelé.
Jak se ukázalo, komunistický režim hazardoval se zdravím desítek tisíc lidí, když utajoval zprávy o rozsahu znečištění. Klamně také sliboval, že osmdesátikilometrovou skvrnu odstraní, než se dostane do sousedního Ruska.
V postiženém čínském městě Charbinu včera po pěti dnech začala téci voda z kohoutků, avšak toxický odpad může už za týden postihnout sibiřský Chabarovsk.
"Jménem vlády vyjadřuji politování ohledně škod, které by mohlo způsobit ruskému lidu vážné ohrožení životního prostředí," vzkazuje do Moskvy čínský ministr zahraničí Li Čao-sing.

Úskoky čínské vlády
Ostudě čelí čínská vláda i doma. Oficiální místa mlčela o znečištění více než týden po 13. listopadu, kdy k havárii v Ťin-linu došlo.
Ukázalo se, že desetitisíce lidí pily kontaminovanou vodu z řeky ve vesnicích v dvousetkilometrové oblasti mezi havarovanou továrnou a městem Charbin. Teprve když skvrna dorazila do jeho blízkosti, přiznaly úřady pravdu. "Poprvé jsme se o znečištění doslechli před pár dny, kdy se skvrna přiblížila k Charbinu. Teprve tehdy jsme pochopili, že naším městem už musela proplout," řekla listu Telegraph obchodnice Sü Čhun, která žije ve městě Sung-jüan blíže místu havárie.
Benzen může způsobit u člověka chudokrevnost, některé druhy rakoviny, poruchy krve či poškození ledvin a jater.
I když ho ale bylo ve vodě ve městě stokrát více, než je bezpečné, úřady nechtěly způsobovat paniku a odstavily dodávky vody s klamným vysvětlením. "Oznámili jsme lidem, že jen děláme údržbu systému," řekl nejmenovaný představitel listu Telegraph.
Je podle něj pravděpodobné, že farmáři a lidé ve vesnických oblastech kvůli tomu vodu z řeky Sung-chua normálně pili.

Charbin politikům nevěří
je trochu horká, ale chutná velmi sladce," konstatoval včera guvernér Čang Cuo-ťi, když před televizními kamerami jako první požil vodu z kohoutku v bytě náhodně vybraného důchodce ve městě Charbin.
I tam původně úřady zdůvodňovaly odstávku "inspekčními pracemi". Lidé se v důsledku toho mylně obávali zemětřesení a v panice houfně opouštěli město.
Právě guvernér Čang Cuo-ťi nařídil na setkání čtyř set místních představitelů, aby neříkali pravdu, dokud nedostanou opačné instrukce z Pekingu, uvádí čínské vydání časopisu Newsweek. To se stalo až devět dní po explozi.
Nyní obyvatelé Charbinu nevěří jeho tvrzení, že voda je nezávadná. "Nebudu pít z kohoutku ještě nějakou dobu. Je těžké rozhodnout se, čemu věřit. Počkám a uvidím, co se stane," řekl listu Guardian jeden z obyvatel města.
Západní experti jim dávají zapravdu, protože toxiny mohou zůstávat ve vodě léta. Benzen se usadí v říčním sedimentu a do potravního řetězce ho zavlečou například ryby, které na dně vyhledávají potravu. Řeka navíc v zimě zamrzá, což zpomalí biologický proces odbourávání chemikálií.

Rusové skupují vodu
Nyní se skvrna šíří do Ruska. Obyvatelé Chabarovského kraje skupují balenou pitnou vodu, protože se obávají znečistění řeky Amur, kam se Sung-chua vlévá.
"V případě zasažení může být Amur znečištěn až do jara a ryby v něm nebude možné lovit několik let," řekl médiím zástupce ruského úřadu pro ochranu životního prostředí Oleg Mitvol.
O situaci v Číně mohou nadále vypovídat pouze zahraniční média.
Čínští reportéři, kteří se k Charbinu začali sjíždět z celé země, v pátek dostali od komunistické strany příkaz vrátit se domů. Všechna státní média musí povinně využívat zprávy oficiální tiskové agentury Sin-chua.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů