Čtvrtek, 28. března 2024

Summit OSN o globálních změnách podnebí v Montrealu: 28. listopadu až 9. prosince

Summit OSN o globálních změnách podnebí v Montrealu: 28. listopadu až 9. prosince

Klíčová konference OSN, kde mezinárodní společenství zahájí oficiální vyjednávání o pokračování Kjótského protokolu, začíná v pondělí (28.11.) v kanadském Montrealu.

Summit bude trvat dva týdny a účastní se jej 190 států světa. Jde o první formální schůzku signatářských zemí Kjótského protokolu – jediné globální smlouvy o snižování exhalací skleníkových plynů, která platí od února letošního roku.

Agenda summitu
 
V Montrealu začne vyjednávání o nové mezinárodní dohodě, která by na Kjótský protokol navázala. Současná smlouva výslovně vyžaduje, aby signatářské země v letech 2005 a 2006 revidovaly protokol a připravily jeho znění na období po roce 2012, do kdy musí být současné závazky splněny (čl. 3.9 a 9 protokolu).

Ekologické organizace požadují, aby montrealský summit dohodl konkrétní postup a harmonogram vyjednávání dalšího kola snižování emisí. Diskuse by měla začít letos a skončit v roce 2008, aby státy mohly smlouvu uzavřít v předstihu před rokem 2012.

Delegace budou zároveň diskutovat o právních aspektech dodržování Kjótského protokolu, pokroku při jeho plnění či o fondech na pomoc rozvojovým zemím postižených globálními změnami podnebí.

Státy, jež se k protokolu nepřipojily – tedy hlavně USA a Austrálie – se mohou konference zúčastnit jako pozorovatelé. Nemají však právo zablokovat dohodu.

Účel dalších opatření

Zatímco vysocí politici začínají debatovat o dalším kole snižování emisí, přibývá varování vědců  před  rostoucí koncentrací skleníkových plynů  v ovzduší.  Akademie věd zemí G8, Číny, Brazílie a Indie v červnu ve společném prohlášení vyzvaly světové politiky, aby podnikli kroky proti globálním změnám podnebí [1]. „Vědecké znalosti o změnách klimatu jsou už dostatečně přesné na to, aby státy opravňovaly k urychleným opatřením. Je klíčové, aby všechny země schválily ekonomicky efektivní opatření, která mohou podniknout teď, a přispěly tak k podstatnému a dlouhodobému snížení emisí skleníkových plynů.“
 
Kjótský protokol sníží znečištění jen asi o 1-2 %. Zastavil však rapidní růst exhalací v signatářských zemích a pomůže rozhýbat trh s čistými technologiemi. Zároveň vytvořil formální právní rámec, na který mohou navázat další kola omezování emisí. Lze na něm tedy stavět a není důvod začínat celou debatu od začátku. Nyní ovšem musí následovat další opatření.

Připojí se Američané?
 
Svět mezitím čeká, zda se ke snižování emisí připojí také USA, které vypouštějí čtvrtinu světových exhalací oxidu uhličitého. Předpokládá se, že Spojené státy se k jednacímu stolu vrátí, ale pravděpodobně až za příští prezidentské administrativy.

Zároveň v USA vznikají domácí opatření k omezování znečištění. Například státy na východním i západním pobřeží připravují vlastní programy obchodování s emisemi podobné tomu, který letos spustila Evropská unie. Americký Senát v létě schválil rezoluci, jež se připojuje k požadavku na zavedení závazných limitů exhalací – tedy principu, na němž je založen Kjótský protokol.

Další mezinárodní diskuse
 
Paralelně s debatami signatářských zemí Kjótského protokolu probíhají důležité mezinárodní procesy: koncepční debata států G8 s několika dalšími průmyslovými i rozvojovými zeměmi či takzvané Asijsko-pacifické partnerství pro čistý rozvoj a klima. Ekologické organizace varují, že potřebné jsou závazky ke snižování emisí i nové technologie, protože nelze dělat jedno bez druhého.

Kontakty na české ekologické organizace:

v Montrealu: Klára Sutlovičová, Centrum pro dopravu a energetiku, český mobilní telefon ( 420) 605 276 909, email cde@ecn.cz
 
doma: Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, 545 214 431, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Poznámky:

[1] Podrobnosti v tiskové zprávě na www.hnutiduha.cz/clanek.php?art=310

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů