Pátek, 29. března 2024

Z lesů na Litoměřicku vánoční stromky na trh nepůjdou

Z lesů na Litoměřicku vánoční stromky na trh nepůjdou

Litoměřicko - Z lesů na Litoměřicku bude do místních domácností plynout jen minimum stromků. Jejich drtivá většina je pěstována cíleně na speciálních plantážích mimo region, stromky jsou přitom ošetřeny zpomalovacími preparáty, při pomalém růstu jsou totiž hustší.

"My vánoční stromky neprodukujeme, " uvedl vedoucí Lesní správy Litoměřice Lesů ČR Luděk Šír. Lesy mají objednány společnosti, které kromě jiného provádějí takzvané výchovné zásahy. Z nich si mohou vybrat vhodné stromky do vánočního prodeje. "Logicky se ale zbavujeme stromků, které nepotřebujeme. Z lesů tedy nejdou tak kvalitní stromky jako z plantáží," uvedl Luděk Šír. Výchovné zásahy jsou podle něj směřovány zejména do 4. kvartálu, aby mohly stromky své využití najít.

Minimální produkci stromků k vánočním účelům z lesů v regionu potvrzuje i to, že na území v působnosti správy je jen 27 procent jehličnatých stromů, zbytek je listnatých.

I v regionu se ale správci lesů setkávají každoročně se zloději stromků. Ti mohou napáchat na kulturách velké škody. "Nejúčinnějším prostředkem v boji s nimi je záměrné poškození stromku ulomením větvičky. Pro zloděje pak není atraktivní, přičemž růst není nijak narušen, " uvedl Luděk Šír.

Dalším způsobem v boji proti zlodějům je natření větví látkou proti okusu zvěří. Ta začne po přenesení do tepla tak zapáchat, že lidé ukradený stromek raději vyhodí. Nezanedbatelná je také spolupráce s policií ČR. "V potencionálně ohrožených oblastech, tedy na Roudnicku, Litoměřicku a Úštěcku spolupracujeme s příslušnými obvodními odděleními, " konstatoval Luděk Šír. Podle jeho zkušeností se častěji kradou borovice než smrky.

VÁNOČNÍ STROMKY

* Z lesů poputuje na Vánoce jen minimun stromků

* I přesto musí lesáci bojovat v tento čas proti zlodějům

* Drtivá většina stromků je pěstována na speciálních plantážích

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů