Čtvrtek, 25. dubna 2024

USA tvrdia, že robia dosť pre ochranu ovzdušia

USA tvrdia, že robia dosť pre ochranu ovzdušia
Montreal (TASR) - Vedúce environmentálne organizácie v pondelok na konferencii OSN o klimatických zmenách, ktorá sa koná v kanadskom Montreale, kritizovali USA za ich neochotu podpísať Kjótsky protokol o znížení emisií skleníkových plynov. Delegáti Spojených štátov, naopak, vyhlásili, že ich vláda robí dostatok pre ochranu ovzdušia.

Cieľom desaťdňovej konferencie, na ktorej sa zúčastňuje asi 10.000 expertov zo 180 krajín, je diskutovať o spôsoboch, ako znížiť množstvo skleníkových plynov v ovzduší a zastaviť alarmujúco rýchle tempo globálneho otepľovania.

Na podujatí by mali vzniknúť nové dohody o redukcii jedovatých emisií, považované mnohými odborníkmi za jednu z najdôležitejších súčasných úloh v oblasti ochrany životného prostredia.

Harlan L. Watson, vysoký predstaviteľ pre otázky životného prostredia na americkom ministerstve zahraničných vecí, konštatoval, že hoci sa prezident George W. Bush odmietol pripojiť ku Kjótskemu protokolu, hrozbu globálneho otepľovania berie vážne. Poznamenal, že množstvo skleníkových plynov v ovzduší sa za Bushovej administratívy znížilo o 0,8 percenta.

V Kjótskom protokole sa 40 priemyselne rozvinutých krajín dohodlo na znížení emisií skleníkových plynov o 5,2 percenta do roku 2012.

K rokovaniam dochádza v čase, keď vedci prichádzajú stále s ďalšími dôkazmi o zmenách klímy a varujú pred rastúcou koncentráciou skleníkových plynov v ovzduší. Od roku 1991 stúpla hladina svetových morí asi o 20 cm.

Ak by globálna teplota stúpla nad dva stupne Celzia, klimatické zmeny, ku ktorým už v súčasnosti dochádza, by sa stali katastrofálnymi. "Ak chce svet zabrániť takémuto vývoju, musí znížiť emisie skleníkových plynov o 30 percent do roku 2020 a o 80 percent do roku 2050.

Rokovania v Montreale by mali naštartovať proces, ktorý umožní tieto ciele dosiahnuť. Mimo by nemali zostať ani krajiny ako USA, ktoré sú najväčším svetovým producentom emisií skleníkových plynov, ale napríklad ani India a Čína, v ktorých množstvo emisií rýchlo stúpa,"
poznamenáva v tejto súvislosti koordinátor slovenských Priateľov Zeme Štefan Jančo.

Priatelia Zeme v Montreale zorganizovali výstavu klimatických odkazov. Ide o farebnú 60 metrov dlhú mozaiku troch tisícok kresieb. Viac ako 400 z nich nakreslili v septembri a októbri ľudia v uliciach slovenských miest.

Ďalšie klimatické odkazy budú môcť v najbližších dňoch vytvoriť obyvatelia Montrealu a účastníci konferencie. Budova Guy-Favreau Complex, ktorá susedí s kongresovým centrom, kde sa uskutočňujú rokovania, bude slúžiť ako ateliér a súčasne aj galéria. Výstava nazvaná "Svet riešení" potrvá až do záveru konferencie OSN.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů