Úterý, 23. dubna 2024

Boháči nejvíce podporují vědu

Boháči nejvíce podporují vědu
Padesátka nejbohatších amerických podnikatelů věnovala v posledních pěti letech na veřejně prospěšné účely, jakými jsou podpora vědy, ale i vzdělání, ekologie, ale také zdraví či kultura, bezmála 35 miliard dolarů.
Vztáhneme-li tuto částku na počet obyvatel Spojených států, můžeme říci, že na každého ze zhruba 291 miliónů Američanů připadlo na 119 dolarů, které k nim připlynuly prostřednictvím nadací nebo i přímých darů bohatců.
Žebříček padesáti největších dárců sestavil magazín Business Week. Může překvapit, že v jeho čele není současný nejbohatší člověk na světě, spoluzakladatel softwarového koncernu Microsoft Bill Gates. V přehledu ho předstihli manželé Moorovi. Gordon Moore je zakladatelem polovodičové firmy Intel.

Dlouhodobě vede Gates
Moorovi sami poskytli v období let 2001 až 2005 přes sedm miliard dolarů, především na podporu výzkumu v oboru ochrany životního prostředí.
Kdyby se ovšem sečetly částky poskytnuté za celý život, pak dále vedou listinu dárců manželé Gatesovi. Ti do nadace nesoucí jejich jméno nalili zatím bezmála 28 miliard dolarů.
Manželé Gatesovi věnují své peníze hlavně na boj s celosvětovými pandemiemi, jakými jsou šíření viru HIV, původce smrtelného AIDS, a malárie. Bill Gates vidí přímou souvislost chorob s chudobou a nedostatečnou výživou, takže velká část jeho peněz jde i na projekty pro zlepšení situace nejnuznějších hlavně v subsaharské Africe.
"Filantropie amerických boháčů upravuje i pohled na podnikání," komentoval magazín Business Week. "Své schopnosti vložili ti nejúspěšnější do vydělávání peněz. Ale také ukazují, že jim pojem sociální odpovědnosti není cizí."

Bohatci se srdcem člověka
Zvláště patrné to je v případě jedné z ne právě oblíbených ikon globálního kapitalismu, u investora a finančního spekulanta George Sorose. V žebříčku padesáti největších dárců posledních pěti let ve Spojených státech obsadil čtvrté místo. S darovanými 2367 milióny dolarů směřoval hlavně do oblasti upevňování demokracie a otevřené společnosti.
Letos například přispěl částkou 200 miliónů dolarů Středoevropské univerzitě v Budapešti, kterou pomáhal zakládat.
Mimochodem, v poslední kampani k prezidentským volbám ve Spojených státech přispěl Soros 23,5 milióny dolarů na konto odpůrců zvolení George Bushe. Tato investice mu ale nevyšla.
Miliardář Warren Buffett převedl loni po úmrtí manželky 2,6 miliardy dolarů na stejnojmennou nadaci ve státě Nebraska, která mimo jiného financuje základní výzkum v medicínských oborech. "Zbytek" svého jmění, odhadovaného na čtyřicet miliard dolarů, odkázal nadaci Warrena Buffetta.
Důležitý je trend darů. Mecenáši dbají na to, aby jejich peníze pomohly řešit vlastní problém, ne až jeho následky.
Američtí boháči tak pokračují v tradici průmyslníka Andrewa Carnegieho (1835 až 1919). Ten řekl památná slova: "Kdo umírá jako boháč, umírá v hanbě".

Hlavní cíl: základní výzkum
Carnegie sám věnoval téměř celé své jmění, 350 miliónů dolarů, na veřejně prospěšné projekty. To byla na svou dobu nepředstavitelně vysoká částka, která z něj tehdy udělala nejbohatšího člověka planety. Díky jeho darům vyrostly v celé zemi muzea, koncertní síně, bohaté příspěvky dostaly univerzity i veřejně prospěšné organizace.
Dnešní bohatci investují stejným směrem. Nejčastěji se na seznamu obdarovaných institucí objevují výzkumná zařízení zaměřená na medicínu. Hodně peněz jde na ekologické projekty, boj s chudobou nejen ve Spojených státech, ale i v celém světě. V centru pozornosti jsou také děti. Jejich zdraví, ale také přístup ke vzdělání.
Ovšem v USA nejde jen o nejbohatší podnikatele s miliardovými majetky. Američané, ať bohatí nebo chudí, vynikají vědomím solidarity obecně. Z jejich příspěvků se dá složit ročně částka 250 miliard dolarů, která směřuje do různých veřejně prospěšných organizací. Tři čtvrtiny darů těmto institucím poskytují soukromníci. Podle údajů odborného magazínu "Chronicle of Philantropy" věnovali přes dvě miliardy dolarů pro oběti letošních hurikánů.

Deset největších dárců v USA
(v letech 2001 až 2005, v miliónech dolarů)
Pořadí a jméno Činnost/Firma Částka Hlavní účel daru
1. Gordon a Betty Moorovi Intel 7046 Ekologie, věda
2. Bill a Melinda Gattesovi Microsoft 5458 Zdraví, vzdělání
3. Warren Buffett Berkshire Hathaway 2662 Zdraví, vzdělání
4. George Soros Investor 2367 Otevřená společnost
5. Eli a Edythe Broadovi Sun America 1475 Vzdělání, věda, umění
6. James a Virginia Stowersovi American Century 1205 Biomedicína
7. Rodina Waltonova Wal-Mart 1100 Zdraví dětí, vzdělání
8. Alfred Mann Medical devices 933 Biomedicína, výzkum
9. Michael a Sisana Dellovi Dell 933 Zdraví dětí, vzdělání
10. George Kaiser těžba ropy 617 Boj s chudobou v Oklahomě
Zdroj: BusinessWeek
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů