Pátek, 19. dubna 2024

Konkurs říčního dopravce bude trvat několik let

Konkurs říčního dopravce bude trvat několik let
Obětí neustálého propadu říční dopravy se stal největší český říční dopravce - Československá plavba labská (ČSPL). Zatímco začátkem devadesátých let přepravoval sedm miliónů tun zboží, před čtyřmi lety, kdy padl do konkursu, to bylo už jen 0,4 miliónu tun.
Přestože už konkursní správce Aleš Klaudy většinu majetku firmy v Česku rozprodal, stále se ještě soudí s státem o budovy v české části přístavu v německém Hamburku. Spory budou trvat zřejmě ještě několik let.
Klaudy tvrdí, že tuto přístavní infrastrukturu firma počátkem devadesátých let zprivatizovala.
Ministerstvo dopravy s tím však nesouhlasí a podalo vylučovací žalobu u ústeckého krajského soudu proti zahrnutí majetku v Německu do konkursní podstaty podniku. Vrchní soud tuto žalobu před rokem zrušil pro formální nedostatky, a věc se tak vrátila na začátek.
Pronajímatelem infrastruktury a části pozemků bylo Československo, později Česká republika, podnájemníkem ČSPL.
V pobočce Hamburk ukončila ČSPL činnost před třemi lety. Firma pobočku uzavřela kvůli ztrátovosti, která se v posledních letech pohybovala kolem sto padesáti miliónů korun ročně. Místo původních 650 lodí jich měla už jen stovku.
Rejdařství po ní převzala brněnská Argo Internationale Spedition, která jej provozuje pod názvem ČSPL. Druhou největší českou "říční" firmou je Evropská vodní doprava. Říční nákladní dopravou se pak v Česku živí už jen několik živnostníků.
Labskou dopravu z Česka do Německa omezuje především děčínská soutěska, kde dopravci požadují vybudovat jezy za šest miliard korun. S tím nesouhlasí ekologické organizace a vydat tyto peníze se nechce ani Ministerstvu dopravy. Škody přinesly záplavy i sucha.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů