zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Jak je to s kontaminací kapřího masa

04.12.2005
Obecné
Voda
EIA
Jak je to s kontaminací kapřího masa

V každém případě je třeba ocenit aktivity nevládních organizací, které se zabývají nejen kvalitou životního prostředí, ale také tím, jak kvalitní potraviny nabízejí spotřebitelům obchodníci na všech úrovních. Jak v malých obchůdcích, tak ve velkých obchodních řetězcích. Je však také nezbytné, aby informace, které od nich veřejnost dostává, byly postaveny na seriózních základech. Aniž bych zpochybňoval, výsledky zkoumání organizace Greenpeace, které signalizují v mase kaprů, nakoupených v prodejnách velkých obchodních řetězců, zdraví nebezpečné ftaláty, musím ze svého hlediska tyto informace upřesnit:

1. Ftaláty , které se používají jako změkčovadla při výrobě nejrůznějších produktů, jsou skutečně ve větším množství jedovaté.

2. Tímto problémem se již delší dobu zabývá celá řada odborníků, mimo jiné i proto, že na ně upozorňují organizace typu Greenpeace.

3. Odborníci z Centra hygieny potravinových řetězců, které je součástí Státního zdravotního ústavu, porovnali publikované údaje o kontaminaci kaprů zakoupených v Praze (viz. internetové stránky Greenpeace) s nejnovějšími odbornými údaji, charakterizujícími nebezpečnost těchto látek.

4. Obsah těchto látek zdaleka nedosáhl hodnot, které by znamenaly přímé zdravotní riziko. Pro ilustraci, člověk by musel denně konzumovat 300g takto kontaminovaného masa po celý svůj život, aby se negativní vliv těchto látek nějak projevil. Konzumace vánočního kapra tedy neznamená (vyjma zaskočených kostí) prakticky žádné riziko.

5. Spotřeba rybího masa v ČR je na tak nízké úrovni (většina lidí jí rybí maso pouze na Štědrý den), že s tím spojený nedostatek mastných kyselin, důležitých v prevenci onemocnění srdce a cév, naopak znamená významné zdravotní riziko.

Na závěr chci zdůraznit, že jedovaté ftaláty jsou potenciální časovanou bombou, že varování před jejich dlouhodobými nebezpečnými účinky na životní prostředí je naprosto oprávněné. Samozřejmě je nutné vyvíjet tlak na výrobce produktů, které je obsahují, aby je nahrazovali látkami nejedovatými. Ale strašit lidi před Vánocemi z kontextu vytrženými tvrzeními nepovažuji za korektní.

A úplně závěr: Orgány ochrany veřejného zdraví (hygienici) nemají ze zákona oprávnění ani povinnost kontrolovat masné výrobky v prodejnách, tedy ani balené kapry. To přísluší státní veterinární správě. To jen pro pořádek.

ZDROJ: Ministerstvo zdravotnictví ČR, MUDr. Michael Vít PhD.,Hlavní hygienik

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
E-expert, spol. s r.o.
26
10. 2017
26-27.10.2017 - Konference
Hotel SOREA MÁJ, Liptovský Ján, Slovensko
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí