Sobota, 20. dubna 2024

Dovozci ojetin chtějí uvolnění obchodu

Dovozci ojetin chtějí uvolnění obchodu
Pokud se zavedou ekologické daně na starší vozidla, musí se zrušit zákaz dovozu aut starších osmi let, tvrdí importéři ojetin.
Ekologickou daň na auta, stejně jako na další energetické zdroje znečišťující životní prostředí, Česku doporučila zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ministra financí Bohuslava Sobotky takové daně vláda do voleb nezavede, doporučeným termínem je rok 2008.
Dovozci nových vozů, včetně dovozců ojetin, souhlasí s tím, aby se za auta vypouštějící méně škodlivin platila při nákupu i nižší daň z přidané hodnoty.
Motivace obou skupin obchodníků se však liší. Importéři a výrobci nových vozů předpokládají, že vzroste jejich odbyt, protože lidé budou kupovat méně ojetin. Ojetá auta mají většinou vyšší emise, a proto by se na ně daňové úlevy nevztahovaly.
Naopak dovozci použitých vozů očekávají, že s daňovou diferenciací vláda zruší dovozní omezení a obchod s auty uvolní.

Starší auta? Větší riziko
Nižší daně za auta splňující náročnější emisní normy se platí například v Německu. Zavedení takového systému v Česku dovozci ojetin akceptují. Pokud by se ale měl takový německý systém zavést i v Česku, pak komplexně, tedy i s možností dovážet do republiky jakkoli stará auta.
"V Evropské unii je garantován svobodný pohyb zboží, přitom do republiky se nesmí dovézt auto starší osmi let. Jestliže v Německu jezdí auto třeba padesát let staré, proč by nemohlo jezdit i u nás? Každý člověk má mít právo přivézt si, co chce, a samozřejmě za to zaplatit," řekl Jan Slawisch, předseda Sdružení drobných dovozců.
To, že by starší použitá auta nevyhovující emisním limitům byla relativně dražší, protože by nedostala daňové úlevy, není podle něj problém. "Třeba v Německu to tak funguje a lidé tam kupují jak nové, tak použité vozy," dodal Slawisch.
S tímto názorem zásadně nesouhlasí Richard Kopečný, předseda výkonného výboru Svazu dovozců automobilů.
"Auta bez katalyzátorů znamenají mnohonásobně vyšší množství exhalací než auta s katalyzátory. Lidé vůbec netuší, jaké to má dopady na životní prostředí, nikdo neupozorňuje na nevyhovující bezpečnostní parametry starých aut. V Německu bylo loni nejméně mrtvých od roku 1984. Neznamená to, že by Němci jezdili pomaleji, ale používají modernější auta, která je při nehodě ochrání. Když se například dnešní Octavie srazí s pětadvacet let starým autem, tak z octavie cestující vystoupí a nic jim není, v druhém autě to bývá mnohem horší," uvedl Kopečný před časem pro týdeník Ekonom.

Ekodaně jsou jen dílčí krok
Ekologická daň na silniční vozidla může přispět k rychlejší obnově vozového parku, připouští ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek, ale dodává: "Daně nejsou spásou, ale jen dílčím řešením."
Podle Sdružení by měl stát v první fázi zajistit vymáhání současných předpisů na stanicích technických kontrol, měření emisí či schvalování vozidel na dopravních úřadech. Do dvou let by pak měl lidem, kteří svá stará auta ekologicky zlikvidují, umožnit zvýhodněný nákup nových vozů.
Při zrychlení obnovy vozového parku by v roce 2010 mohlo znečišťování ovzduší osobními auty v Česku klesnout na 20,5 tisíce tun oxidů dusíku a prachových částic z dnešních 47 tisíc tun ročně. To je půl promile z více jak 90 miliónů tun oxidu uhličitého, kterými ročně zamořuje životní prostředí český průmysl.
Zatímco zplodiny z elektráren a tepláren se rozptýlí v ovzduší, automobilové emise se koncentrují ve městech a u dálnic, kde se kvůli nedostatečné propustnosti silnic vytvářejí kolony. Při nízkých rychlostech katalyzátory nefungují a pomalu popojíždějící auta tak škodí okolnímu prostředí mnohem výrazněji.
Dovozci a výrobci aut tvrdí, že zlepšení by přineslo jen zdvojnásobení prodeje nových aut na 280 tisíc ročně. Současně by měl o třetinu klesnout dovoz ojetin s tím, že ročně se z provozu vyřadí dvě stě tisíc aut. V roce 2010 by pak v zemi bylo 4,73 miliónu aut s průměrným věkem dvanáct let.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů