Čtvrtek, 18. dubna 2024

Radar NATO maďarskou přírodu neohrozí

Radar NATO maďarskou přírodu neohrozí
BUDAPEŠŤ - Maďarští ochranáři za vydatné pomoci maďarského prezidenta László Sólyoma zabránili výstavbě radaru NATO v chráněné oblasti vrchu Zengö na jihu země. Jak rozhodla maďarská vláda, radar se postaví na jiném místě, aby Maďarsko dostálo svým spojeneckým závazkům na zajištění ochrany jižní hranice NATO.
     Ochranáři proti výstavbě radaru protestovali téměř dva roky a v poslední době se v celé záležitosti angažoval také nový prezident, který má velmi blízko k ochranářským organizacím. V minulosti byl jejich aktivním členem, pořádal například masové protesty proti vodnímu dílu na Dunaji Gabčíkovo-Nagymaros. Sólyom na podzim osobně vystoupil na vrch Zengö, aby tím dal najevo svůj nesouhlas s výstavbou radaru.
     Prezident Sólyom o celé problematice jednal s premiérem Ferencem Gyurcsánym. K dohodě došlo na poslední chvíli, protože převážnou většinu nákladů na výstavbu radaru pokryje Aliance pouze v případě, že jeho výstavba bude ukončena do konce roku 2006. S novým umístěním musí ještě vyjádřit souhlas bruselská centrála NATO.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů