Čtvrtek, 28. března 2024

Ambrozek: Peníze na ekologickou výchovu patří k nejlépe využitým

Ambrozek: Peníze na ekologickou výchovu patří k nejlépe využitým
OLDŘICHOV V HÁJÍCH - Peníze, které stát vynakládá na ekologickou výchovu, patří podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) k nejefektivněji využitým. Za tři roky jeho působení na ministerstvu šlo do této oblasti téměř půl miliardy korun, nejen ze státní kasy. Česku se jako jedinému z nových zemí EU podařilo získat na ekologickou výchovu téměř 200 milionů korun z Evropského sociálního fondu, řekl Ambrozek při otevření Střediska ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK) v Oldřichově v Hájích na Liberecku.

"Je to investice do budoucnosti, učíme mladou generaci lepšímu vztahu a přístupu k přírodě a životnímu prostředí," uvedl Ambrozek.

Právě Liberecký kraj patří podle něj při získávání peněz na ekologickou výchovu k nejúspěšnějším. Jen ze sociálního fondu získal letos na dva projekty přes 35 milionů korun.

"Navíc jsme získali ze Státního fondu životního prostředí přes devět milionů korun právě na vybudování střediska v Oldřichově v Hájích," řekl krajský radní Radim Zika. Dodal, že areál zatím není hotov. "Chystáme ještě výstavbu velkého objektu s ubytovacími kapacitami, kuchyní a zázemím pro 60 lidí, které podle odhadů přijde na 50 milionů korun," vysvětlil. I na tuto akci přislíbilo ministerstvo životního prostředí dotaci.

Areál krajského střediska ekologické výchovy vzniká kolem památkově chráněné roubenky v Oldřichově v Hájích. Záchranu zchátralého objektu zahájily před několika lety obec společně s ekologickou organizací Suchopýr. "Už se tu prostavělo odhadem téměř 17 milionů korun, z toho přes devět milionů dal fond životního prostředí, pět milionů jsme získali z programu Sapard a milion z Phare," řekl ředitel střediska Radek Hromádka. Za tyto peníze byla opravena roubenka, kde je školicí středisko s ubytováním pro 25 dětí, vznikly stáje a technické zázemí.

Středisko podle Hromádky nabízí školám zhruba 40 výukových programů zaměřených na vodu, les a podobně. "Pro děti jsou podobné projekty mnohem zajímavější než suchý výklad, všechno si totiž mohou osahat," poznamenal. Jen letos podle něj střediskem prošlo na 3500 dětí. Zájem o ekologickou výuku přitom rok od roku roste. To potvrdila i Magdalena Marešová, ředitelka Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která ekologickou výchovu rovněž podporuje. "Když jsme s programem začínali, rozdělili jsme 6000 korun, loni už to bylo 100.000 a letos podpoříme projekty ekologické výchovy částkou téměř 250.000 korun," řekla Marešová.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů