Středa, 24. dubna 2024

Lesy ČR chtějí v Číně zalesnit až 10.000 hektarů nevyužívané půdy

Lesy ČR chtějí v Číně zalesnit až 10.000 hektarů nevyužívané půdy

Státní podnik Lesy České republiky chystá v Číně účast v projektu Zelená Čína na zalesnění až 10.000 hektarů nevyužívané půdy kolem Žluté řeky (Chuang-che). V Číně chtějí státní lesy hlavně uplatnit své zkušenosti a dovednosti v lesnickém oboru. Náklady spojené se zahájením projektu a vznikem společného podniku by měla hradit čínská strana, která na to již vyčlenila asi 2,5 milionu dolarů (62 milionů korun). ČTK to řekla mluvčí LČR Alexandra Křižková. Nyní LČR připravují vyslání expertní skupiny, která by měla přímo v Číně, jejíž premiér Wen Ťia-pao ve čtvrtek navštíví Česko, důkladně analyzovat místní podmínky.

Ze zjištění expertní skupiny LČR následně sestaví obchodní plán a posoudí výhodnost celého projektu. "Zda se projekt bude realizovat, by mělo být jasné do poloviny příštího roku," řekla mluvčí. Poznamenala, že definitivní rozhodnutí o startu projektu musí učinit zakladatel LČR, kterým je ministerstvo zemědělství. Projekt počítá s intenzivním lesnickým využitím nyní opuštěné a zemědělskou produkcí vyčerpané půdy v autonomní oblasti Ning- sia. "Zalesnění by mělo také vyřešit tamní problém eroze půdy," řekla Křižková. V případném společném podniku by Lesy ČR měly podíl 51 procent. Pokud by byl projekt Zelená Čína úspěšný, mohl by pokračovat. "Potenciál zalesnění se odhaduje až na 300.000 hektarů," uvedla mluvčí. V dalších letech by se aktivity českých lesníků mohly zaměřit i na těžbu a zpracování dřeva. Vedle státního podniku by se pak v Číně mohly angažovat i české soukromé firmy. LČR patří 1,37 milionu hektarů lesa, tedy asi polovina lesů v ČR.

Loni podnik zvýšil čistý zisk trojnásobně na 469 milionů korun při tržbách 4,64 miliardy korun. Letos do září zvedl zisk meziročně o 82 procent na 1,11 miliardy korun. Růst firma přičítá změně smluvních vztahů s obchodními partnery.

Zdroj: www.Agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů