Pátek, 29. března 2024

Firma ICKM chce v Ralsku zpracovávat odpady, kraji se to nelíbí

Firma ICKM chce v Ralsku zpracovávat odpady, kraji se to nelíbí
RALSKO - Recyklační centrum a skládku odpadů chce v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku postavit společnost ICKM. Obec Ralsko záměr vítá, zajistí totiž tolik potřebná pracovní místa, kraji se to však nelíbí. "Záměr neodpovídá odpadové koncepci kraje, která za prioritu považuje spalování odpadů ve spalovně," řekla vedoucí krajského odboru životního prostředí Jaroslava Janečková.

Podle informací ekologického sdružení Arnika chce ICKM postavit v prostoru bývalého letiště Hradčany obří skládku s kapacitou 4,3 milionu krychlových metrů. "Kromě skládky zde chce investor vybudovat recyklační centrum, postavit jednotku na mechanicko-biologické zpracování odpadu (MBT) či zařízení k fermentaci. Nakládat se zde má i s nebezpečnými odpady," sdělil mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Kraji se nelíbí ani otevření nové skládky, kapacity v kraji totiž podle Janečkové považuje za dostatečné. Ekologové navíc upozorňují na to, že skládka má být umístěna v chráněné oblasti přirozené akumulace vod a záměr může ovlivnit i blízké území chráněné systémem Natura 2000.

Starosta Ralska Jindřich Šolc však záměr vítá, díky němu by mohlo vzniknout kolem 45 pracovních míst. Práce přitom v obci chybí a míra nezaměstnanosti se tam pohybuje kolem 20 procent. Firma ICKM má podle Šolce navíc zájem o prostor, kde je dnes divoká skládka a řada černých staveb. "To vše firma na vlastní náklady odstraní a navíc plánuje vybudovat i příjezdovou cestu do areálu, který je zatím přístupný jen přes sídliště," řekl Šolc.

O záměru výstavby recyklačního centra se podle starosty jedná už zhruba tři roky. Projekt zatím vázne hlavně na nevyřešených majetkových poměrech. Pozemky, na kterých chce firma stavět, patří státu. Měly by však být převedeny na Liberecký kraj, zájem o ně však má i obec.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů