Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Předseda vlády Jiří Paroubek dnes prohlásil, že vláda během několika týdnů rozhodne o dalším osudu severočeských obcí doposud chráněných před rozšiřováním uhelných dolů.
Roman Klecker z ústecké pobočky Hnutí DUHA řekl:
"Věřím, že ministři budou respektovat přání 96 procent lidí hlasujících v referendu za zachování Horního Jiřetína a Černic, stanovisko více než stovky severočeských obcí a názory desetitisíců občanů Ústeckého kraje, kteří si nepřejí návrat zpět před rok 1991. Kvůli odborářům z jedné společnosti a nátlaku pár šikovných lobbyistů se premiér vrhá do rozhodnutí, které bude mezi voliči v našem kraji velmi, velmi nepopulární. Práci pro lidi v Podkrušnohoří lze zajistit i lépe než za cenu dalšího bourání domovů jejich sousedů."

Ještě před sedmi lety byla populace rysů v české přírodě odhadována na 100 až 150 kusů, nyní je toto číslo 70 až 100 kusů. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že nelegálně bylo za posledních dvacet let zastřeleno kolem 500 zvířat.. Odhad se opírá o výzkum Ústavu biologie obratlovců. Ten vychází z ankety mezi 250 myslivci a zjistil, že 37 procent z nich vědělo o konkrétním případu, kdy byl rys zastřelen. Sedmnáct se jich přiznalo k ulovení jednoho rysa, tři jich zastřelili víc. Údaje vědci přepočítali na skutečný počet myslivců, kteří působí na území, kde se anketa konala. Českomoravská myslivecká jednota data zpochybňuje.

Vysoké Mýto - Systém nakládání s biologickými odpady připravují systematicky ve Vysokém Mýtě. Rada města uzavřela smlouvu s jednou pražskou firmou, aby se postarala o přípravu a činnost po dokončení této "očistné" akce. S tříděním a sbíráním se začne na přelomu zimy a jara, na třech místech se objeví speciální nádoby Compostainery zapůjčené obyvatelům bezplatně. Odvoz bude jednou za dva týdny do kompostárny ze starší zástavby rodinných domků, nové zástavby rodinných domů a části paneláků na sídlišti Družba; celkem je vytipováno 789 bytů. Je to jakýsi "trénink" na fermentační stanici, která bude zpracovávat biologický odpad v současné čistírně odpadních vod ve Šnakově od konce příštího roku.

V Desné v Jizerských horách má vyrůst do dvou let třetí lyžařský areál se třemi sjezdovkami, třemi vleky a sedačkovou lanovkou. Lyžařské středisko Křížek zde již fungovalo před 20 lety, ale kvůli stížnostem ekologů ukončilo provoz. Nové centrum bude ležet na severovýchodním svahu nad Desnou, kde přírodní sníh vydrží většinou až do dubna. Sjezdovky budou na ploše 74 tisíc m2. Hlavní z nich, nejstrmější, bude dlouhá asi 800 m. K ní povede sedačková lanovka. Vyrostou tam i dětská trať a cvičný svah. Centrum bude uměle osvětleno a zasněžováno, hodinová kapacita bude 3000 lidí.

Dva obří žulové balvany Bába a Dědek u Žihle na severním Plzeňsku vyhlásil
Plzeňský kraj přírodní památkou. Budou zde umístěny informační tabule a vytyčeny trasy pro turisty a zaveden určitý ochranný režim. Balvany Dědek a Bába se nacházejí asi deset minut chůze po lesní cestě od západního okraje Žihle. Vznikly bochníkovitým zvětráváním a rozpadem hrubozrnné žuly. Jsou široké přes deset metrů a vysoké kolem pěti metrů. Před miliony let je sem zavlekl ledovec. Nedaleko se nachází další shluk menších kamenů a viklanů. Vytvářejí malé skalní město.

Čeští zákazníci se se značkou ekologicky šetrný výrobek setkávají na více než 300 výrobcích 83 firem. Produkty splňují požadavky stanovené mezinárodními normami a předpisy pro environmentální značení.
V úterý se jejich řady rozšířily o další tři. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek udělil certifikát Ekologicky šetrného výrobku sušické firmě Solodoor, říčanské společnosti Alfa Classic a výrobci celulózy z Brandýsa nad Labem Ciur.

Jeden litr topného oleje je možné nahradit cca 2,5 kg suché biomasy jako je např. dřevo, sláma, obilí nebo seno. Hustota energie závisí na formě zpracování – u balíkovaného sena je to 120 kg/m3, u briket 580 kg/m3  a u pelet 660 kg/m3. Z nákladových důvodů se dosud v Německu seno a sláma nespalovalo. Stoupající ceny surového oleje ale vzbudily zájem o tato alternativní paliva. Protože má seno a sláma nižší bod tavení popele než je tomu u dřeva, je nutné pro spalování těchto materiálů vybrat správný topný kotel, ve kterém by nedocházelo k zanesení. Seno a slámu je možné spalovat ve formě pelet nebo briket v běžných kamnech na spalování slámy nebo v topném zařízení určeném ke spalování dřevěných briket, ke kterým se pelety ze slámy nebo sena přimíchávají. Počítá se s vývojem systému, ve kterém by bylo možné spalovat celé balíky, slisované za vysokého tlaku. Při prvních experimentech se prokázalo, že při spalování sena stejně jako při spalování pšeničné slámy byly dodrženy emisní limity. V současné době se odborníci z Univerzity v Hohenheimu věnují výzkumu ekonomických parametrů a výše emisí při spalování celých balíků v topném kotli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů