Středa, 24. dubna 2024

Clinton ostře kritizoval Bushe za jeho ekologickou politiku

Clinton ostře kritizoval Bushe za jeho ekologickou politiku
MONTREAL - Bývalý americký prezident Bill Clinton na ekologické konferenci OSN v kanadském Montrealu ostře odsoudil ekologickou politiku svého nástupce v čele USA George Bushe.

Na shromáždění politiků, ekologů a dalších představitelů z více než 180 zemí světa prohlásil, že Bushova vláda, která tvrdí, že omezování emisí skleníkových plynů by poškodilo ekonomiku Spojených států, se "naprosto mýlí".

"Zásadními opatřeními na podporu rozvoje úsporných energetických technologií bychom mohli nejen splnit, ale i překročit cíle stanovené kjótskou konferencí a přitom posílit, nikoli oslabit naši ekonomiku," prohlásil Clinton.

Clinton, který podporoval závěry kjótské konference stanovující limity pro omezení emisí skleníkových plynů, jež odmítá nynější Bushova vláda, vystoupil v závěru dvoutýdenní konference, v jejímž průběhu se Spojené státy mnohokrát staly terčem tvrdé kritiky.

Většina delegátů projevila na konferenci připravenost zahájit i bez USA nové kolo jednání o omezení emisí skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování planety.

"Nikdo již dávno seriózně nezpochybňuje, že globální změny klimatu jsou skutečné, že se zrychlují a že souvisejí s činností lidí," řekl dále Clinton. "Není nám dosud jasné, jak hluboké tyto změny budou a jak rychle přijdou, ale je nám naprosto jasné, že to nebudou změny k lepšímu."

Účastníci konference dnes dosáhli neformální dohody o zahájení "dialogu o dlouhodobé spolupráci" v boji proti globálnímu oteplování. Součástí dohody nejsou Spojené státy a Saúdská Arábie.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů