Pátek, 29. března 2024

Eskymáci: Ekologická politika USA porušuje lidská práva

Eskymáci: Ekologická politika USA porušuje lidská práva

Za 60 let již nebude v Arktidě v letním období vůbec k vidění led, tvrdí studie.

Obyvatelé Arktidy předložili Meziamerické komisi pro lidská práva petici, která obviňuje vládu USA, že její ekologická politika porušuje lidská práva. Píší o tom dnes internetové stránky BBC.

Eskymácká polární konference (ICC) si stěžuje, že Washington se nesnaží dostatečně kontrolovat emise skleníkových plynů, které podle expertů způsobují globální oteplování planety a tím ničí životní prostředí a způsob života původních obyvatel arktických oblastí. V petici proto žádají o omezení emisí vypouštěných ve Spojených státech.

Teploty v arktických oblastech stoupají zhruba dvakrát rychleji, než je globální průměr. Do konce tohoto století vzrostou průměrné teploty v regionu o čtyři až sedm stupňů Celsia, tvrdí čtyřletá rozsáhlá vědecká studie, která byla na toto téma nedávno zveřejněna. Za 60 let již nebude v Arktidě v letním období vůbec k vidění led, uvádí se ve studii.

První zprávy o místních negativních dopadech globálního oteplování jsou z Arktidy hlášeny již nyní. Kvůli sezónnímu tání se zřítily některé domy a v některých místech se zmenšily stavy ryb, které představují v oblasti základní zdroj obživy.

"Spojené státy vypouštějí největší množství skleníkových plynů na světě, obrátily se zády ke Kjótskému protokolu (o snižování emisí skleníkových plynů) a nepřijaly opatření k omezení emisí," píše se mimo jiné v petici.
"Následky za to nesou Eskymáci," dodává se v dokumentu, který mimo jiné vyzývá Meziamerickou komisi pro lidská práva, aby vyšetřila škody způsobené Eskymákům globálním oteplováním. Petice rovněž žádá, aby Washington pomohl Eskymákům adaptovat se na nevyhnutelné dopady klimatických změn.

Meziamerická komise pro lidská práva, která je institucí Organizace amerických států (OAS), nemá žádnou výkonnou moc. Pokud by však stížnost Eskymáků uznala, mohla by tím poskytnout základ pro případný soudní proces, ať už proti Spojeným státům u mezinárodního tribunálu či proti americkým firmám u federálního soudu, tvrdí právní experti. Eskymáci, tedy asi 155.000 obyvatel území roztroušených kolem Arktidy, jsou v OAS reprezentováni prostřednictvím Kanady.

Zdroj:Finweb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů