Pátek, 29. března 2024

Peníze nesmrdí, odpad ano

Peníze nesmrdí, odpad ano

Dolní Žandov - Tuny páchnoucího odpadu pocházejícího zřejmě z Německa měly ve středu večer skončit v Dolním Žandově na Chebsku. Řidiči osmi kamionů chtěli svůj náklad složit v bývalých kasárnách Pohraniční stráže. Jednu z tamních budouv si pronajala pražská firma na sklad PET lahví a textilu určeného k recyklaci. Dovezený odpad byl však zjevně komunálního charakteru. Ten se do Česka odnikud dovážet nesmí.

"Ve středu večer dorazilo osm kamionů. Obsah prvního byl v pořádku. Jednalo se o textilie. Ve druhém kamionu byl ale naložený domovní odpad. Okamžitě jsme proto ukončili vykládku. Něco takového tady nechceme," řekl Zdeněk Mareš, vedoucí žandovského provozu společnosti Stavební výroba, které bývalá kasárna patří.

S vykládkou měli pomáhat pracovníci žandovského Agro & Kombinátu. Podle jednoho z nich, Jana Břízy, bylo celé jednání s firmou, která měla odpady dovézt, velmi podezřelé.

"Ti pracovníci neměli ani žádné razítko. Údajně ho někde zapomněli. Řidiči kamionů byli hodně nervózní a chtěli mít co nejdříve složeno. Dokonce vyhrožovali i našemu řidiči vysokozdvižného vozíku, který odmítl ty věci skládat," uvedl Bříza.

"Podle mě to byl odpad z Německa," dodal.

Sklad má od Stavební výroby pronajatý pražská společnost s ručením omezeným AM servis.

Podle obchodního rejstříku je jednou z jejích činností podnikání s odpady. Mareš ze Stavební výroby trvdí, že s firmou je v kontaktu.

"Přislíbili nám, že vše okamžitě odvezou," sdělil Mareš.

Martin Sába, jednatel AM servis, včera neřekl, odkud odpad pochází. Na náš dotaz pouze odpověděl, že kamion s domovním odpadem byl určený pro jiné středisko.

"V Žandově se neměl vůbec skládat. Byl to náš omyl. Vše odvezeme nejpozději do 12. prosince," řekl.

Případů nelegálního dovozu odpadu z Německa přibývá. Minulý týden objevili dvě divoké skládky na Liberecku. Pro české podnikavce může být finančně velmi zajímavé, když vývoz odpadu z Německa zprostředkují. Za hranicemi totiž vláda zakázala další skládky, spaloven je tam ale málo, a tak jsou německé firmy ochotny zaplatit nemalé peníze za uložení odpadu v Čechách.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů