Úterý, 16. dubna 2024

Vyhodnocení veřejného projednání "Vize obnovy Borského parku"

Vyhodnocení veřejného projednání "Vize obnovy Borského parku"

Ve čtvrtek 24. listopadu proběhlo veřejné projednání "Vize obnovy Borského parku". Cílem projednání bylo diskutovat možné změny, které se v Borském parku v budoucnu uskuteční. Celková obnova by měla být hotová v roce 2014, kdy bude nejoblíbenějšímu plzeňskému parku 100 let.

Vize obnovy Borského parku je dokument, který vznikl na základě akce "Jak vidím Borský park", která se v Plzni uskutečnila v průběhu roku 2004. Podstatou této akce bylo veřejnosti přiblížit problematiku největšího plzeňského parku. V květnu 2004 se mohli lidé zúčastnit fotografické soutěže Zmizelý Borský park. Nejzdařilejší fotografie byly vystaveny přímo v Borském parku. V rámci této výstavy běžela i akce Borský park očima veřejnosti, kde mohli návštěvníci Borského parku diskutovat s odborníky na městské parky. Pro děti v rámci plzeňské Bambiriády byla připravena soutěž Namaluj svůj park snů. Pro starší děti byl uspořádán koncem června v prostorách nádraží Jižní předměstí hudební a divadelní festival Začátek prázdnin s Borským parkem. Během všech těchto soutěží a setkání mohli lidé vyplňovat anketu "Jak vidím Borský park", prostřednictvím které se mohli vyjádřit k obnově Borského parku. Tohoto anketního šetření se zúčastnilo bezmála 500 respondentů.

Výsledky ankety se staly podkladem pro zpracování návrhu Vize obnovy Borského parku, která byla veřejnosti představena a diskutována v rámci listopadového setkání. Z úprav, které jsou v rámci "Vize obnovy Borského parku" navrhovány, považovali účastníci setkání jako nejdůležitější řešit současný stav travnatých ploch v centrální části parku. Za velmi důležité považovali také doplnění mobiliáře (lavičky a odpadkové koše) v parku a instalaci herních i sportovně rekreačních prvků pro mládež. Jako nejméně nutná se z navrhovaných opatření účastníkům zdála instalace informačních tabulí. Přínosem pro kvalitní využívání parku by podle přítomných bylo také vybudování dětského hřiště, zdroje pitné vody (pítka) a mobilního WC v části lesoparku. Aktéři setkání by také přivítali zřízení cyklistických tras, které by propojovaly Borský park s dalšími atraktivními lokalitami městské části Bory. Důležitým tématem, který byl na veřejném projednání často zmiňován, bylo zajištění kontroly pořádku v parku. Tento problém by měl být řešen hlídačem v parku, nebo intenzivnější přítomností městské policie.

Výsledky listopadového setkání budou podkladem pro konečnou verzi "Vize obnovy Borského parku".

Podrobnější informace o  problematice Borského parku naleznete na internetových stránkách http://info.plzen-city.cz/svs/ a www.cpkp.cz.  Můžete také kontaktovat organizátory akce na e-mailové adrese tomas.svoboda@cpkp.cz nebo telefonním čísle 377 329 558.

Projekt Jak vidím Borský park realizují společně Správa veřejného statku města Plzně a Centrum pro komunitní práci Západní Čechy za finanční podpory Nadace Partnerství.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů