Pátek, 29. března 2024

Příroda nezná státní hranice

Příroda nezná státní hranice

Ochrana přírody bude mít v Česku i Bavorsku stejná pravidla – to je obsahem memoranda o vzájemné spolupráci, které dnes v Železně Rudě podepíší náměstek českého ministra životního prostředí František  Pojer a státní tajemník bavorského ministerstva životního prostředí, zdraví a ochrany spotřebitele Otmar Bernard.

 

Oba parky se přihlásily k tomu, že určitou část plochy chtějí nechat bez zásahu člověka a hodlají respektovat kritéria Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) [2].  Koordinaci činností bude i nadále provádět společné grémium.

 

„Pokud chceme vidět, jak vypadá příroda bez zásahu člověka, musíme jí to dovolit. Zkušenosti z Národního parku Bavorský les ukazují, že turisté v chráněném území hledají to, co jinde nevidí – tedy přírodu, která může jít svou cestou. Šumava patří mezi největší lesní komplexy ve střední Evropě, je národním parkem, biosferickou rezervací UNESCO, šumavská rašeliniště jsou na seznamu nejvýznamnějších světových mokřadů.  Příroda žádné státní hranice nezná a právě proto je jednotný přístup na místě,“ konstatuje náměstek ministra životního prostředí František Pojer.

 

Poznámky:

[1] Jedná se o dodatek k Memorandu o vzájemné spolupráci národních parků Šumava a Bavorský les, které bylo podepsáno v srpnu 1999.

[2]  Na české straně by se prostor pro nerušený průběh přírodních procesů měl rozšířit na třicet procent do roku 2010, na německé straně na 75 % plochy národního parku.

Výňatek z textu memoranda:

„Obě strany, respektujíce rozdílnosti obou chráněných území, si proto vzaly za společný cíl naplnit základní poslání národních parků – ochranu nerušeného vývoje přírodních procesů.“

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů