Sobota, 20. dubna 2024

Efektivní přenos elektrické energie

Efektivní přenos elektrické energie
Dlouhodobým cílem Evropské unie je propojení přenosových sítí jednotlivých evropských zemí, které zvýší spolehlivost dodávek elektrického proudu a zabrání výpadkům, umožní integraci obnovitelných zdrojů energie a podpoří rozvoj přeshraničního obchodu s elektřinou.

Vedoucí společnost v oblasti technologií pro energetiku a automatizaci, ABB, pracuje na dvou klíčových projektech propojení národních přenosových sítí evropských států. Nabídka kompletních technologií ABB pro spolehlivý, ekologický a efektivní přeshraniční přenos elektrické energie má mimo jiné za cíl integrovat obnovitelné zdroje. Na konci roku 2004 ABB nezávisle na sobě získalo dva významné projekty tohoto typu - jeden z nich má propojit Holandsko s Norskem a druhý Estonsko s Finskem.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD O VYSOKÉM NAPĚTÍ

V obou případech bude použita použita přenosová technologie HVDC a HVDC Light (High Voltage Direct Current - přenos stejnosměrného proudu velmi vysokého napětí). Jedná se o jedinečnou technologii vyvinutou firmou ABB, díky níž je možné vést přenosové kabely na velmi dlouhé vzdálenosti pod vodou nebo pod zemí, což snižuje negativní dopad na životní prostředí. Jak říká Peter Smits, vedoucí divize energetiky v ABB "HVDC Light je technologie budoucnosti dostupná již dnes". Koncern již realizoval přes 50 projektů s použitím HVDC technologie, což je více než polovina všech celosvětově realizovaných zakázek.

NORNED - ZELENÁ ENERGIE

NorNed - přenosové vedení stejnosměrného proudu velmi vysokého napětí, které propojí sítě v Norsku a Holandsku umožní obchod s energií mezi těmito státy. Díky tomu bude Holandsko odebírat ekologickou elektřinu z norských vodních elektráren a tak zefektivní provoz svých elektráren na fosilní paliva a redukuje emise CO2. Norsko, které je závislé na vodních zdrojích naopak bude odebírat energii z Holandska v době nízkého stavu vody. Nová linka také podpoří začlenění a další výstavu větrných elektráren v Severním moři. Odhaduje se, že všechna tato opatření sníží roční emise CO2 o 1,7 miliónu tun. Dokončení projektu je plánováno na konec roku 2007. Přenosový kabel bude dlouhý 580 kilometrů, s kapacitou nepřetržitě dodávat 700 megawatů. Jedná se o zatím nejdelší kabel na světě vedený pod vodní hladinou. Jeho hmotnost dosahuje 40 000 tun. ABB získalo tento projekt v hodnotě 270 miliónů dolarů mimo jiné také díky tomu, že nabízí řešení s výjimečně nízkými přenosovými ztrátami energie.

ESTLINK - INTEGRACE NOVÝCH ČLENSKÝCH STÁTŮ DO EU

V souvislosti s rozšířením Evropské unie o dalších 10 států, je pro EU obrovskou prioritou integrovat jejich rozvodné sítě se stávajícími 15 členy. První takové propojení představuje Estlink. Projekt má za cíl integrovat sítě pobaltských republik se Skandinávií a pomoci v Litvě, Estonsku a Lotyšsku vybudovat trhy s elektrickou energií a umožnit tak export přebytků do Finska a Švédska. 100 kilometrů dlouhé 350 megawattové kabelové spojení bude vedeno pod Finským zálivem. Spojení využívá technologii - HVDC Light umožňující vést celý kabel pod vodou a pod zemí a tak chránit životní prostředí v této citlivé oblasti. Projekt bude dokončen v rekordně krátkém čase 20 měsíců, tedy na konci roku 2006.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů