Úterý, 23. dubna 2024

Cena plynu bude klesat, tvrdí ČPÚ

Cena plynu bude klesat, tvrdí ČPÚ
Ceny zemního plynu odezní po skončení růstu ceny ropy. Za růstem cen plynu nestojí snaha plynárenských společností o zvyšování zisků, ale růst cen ropy a návazně cen topných olejů na světových trzích, od nichž se ceny plynu odvíjejí.

Vzhledem k reálnému předpokladu poklesu cen ropy lze s odstupem několika měsíců očekávat i pokles cen zemního plynu, konstatuje zpráva České plynárenské unie.

PLYN ZÁVISÍ NA ROPĚ

"Cena ropy, která s cenou zemního plynu souvisí, rostla již téměř čtyři roky. Historický rekord souvislého růstu cen komodit, tzv. "býčí trh", je 4 roky a 2 měsíce. Pokud by ropa rostla i nadále, zlomila by světový rekord v růstu ceny jakékoliv komodity za posledních 180 let. To je podle řady odborníků velmi nepravděpodobné. Vysoké ceny vyvolávají řadu reakcí. V případě ropy vytvořily kromě jiného příznivé podmínky pro růst investic do těžebních a zpracovatelských kapacit. Jejich nárůst by měl rovněž vést k poklesu ceny," říká generální sekretář České plynárenské unie (ČPU) Josef Kastl. Uváděné předpoklady vycházejí z aktuálních analýz a závěrů vytvořených burzovními společnostmi Colosseum a Patria Finance.

"Čtyři pětiny ceny plynu pro konečného zákazníka tvoří cena, za kterou je plyn nakupován v zahraničí. Cena ropy vzrostla od ledna letošního roku až o sto procent, logické tedy je, že i vývoj ceny plynu je podobný," dodává Kastl. Není proto možné svalovat vinu za růsty cen plynu na světových trzích na plynárenské společnosti působící v České republice. Mělo by to stejnou logiku, jako nutit provozovatele čerpacích stanic pohonných hmot při zvýšených nákupních cenách benzínu držet stejnou prodejní cenu. Také plynárenské společnosti musí reagovat na zvýšení ceny komodity na světových trzích.

KLÍČOVÉ FAKTORY: CENA, DOSTUPNOST, EKOLOGIE

Plyn je ekologickým palivem budoucnosti a na rozdíl od ropy se zdá, že jeho zásoby jsou dostatečné, což - spolu s jeho vlastnostmi - dává předpoklady pro podporu rozvoje jeho využití.

Podle analýzy Patria Finance se ale i přes výkyvy cen nevyplatí přecházet od zemního plynu na jiná, méně ekologická paliva. Investice do jiné technologie není investicí, která se za rok nebo dva vrátí. Ceny paliv, resp. energií, které se v současné době zdají být výhodné, rovněž rostou, a to nejsou dosud zatíženy všemi náklady a daněmi na ně vázanými. Tento stav bude nutno uvést do souladu se stavem v EU do jednoho až dvou let (ekologické daně, srovnání DPH u dálkového tepla, náklady na rekultivace a sanace u uhlí atd.). Důležitou roli bude hrát také dostupnost paliva (poptávka převyšující nabídku vede ke zvyšování ceny). V těchto souvislostech má zemní plyn řadu předností - cena není deformovaná, v určitém časovém zpoždění za změnou ceny ropy je reálný předpoklad poklesu ceny, ekologické daňové zatížení by mělo být proti jiným palivům minimální, poskytuje vysokou míru komfortu atd. Něco takového nemohou další paliva poskytnout.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů