Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stavební úřad Pohořelice nezákonně vyloučil Děti Země z řízení o drůbežárně

Stavební úřad Pohořelice nezákonně vyloučil Děti Země z řízení o drůbežárně

Děti Země podávají odvolání proti nezákonnému vyloučení ze dvou kolaudačních řízení

Stavební úřad Pohořelice rozhodl o tom, že Děti Země nejsou účastníky kolaudačních řízení souvisejících s kontroverzní stavbou farmy pro chov brojlerů v Malešovicích. Děti Země proti tomuto rozhodnutí dnes podaly odvolání.

“Jsme přesvědčeni o tom, že rozhodnutí stavebního úřadu je nezákonné a že máme nárok na účast v řízeních,” vysvětluje odvolání Dětí Země Martin Hyťha. “Je možné, že jsme byli vyloučeni kvůli podání námitek a připomínek a upozorňování na různé nezákonnosti v řízení.”

Děti Země totiž upozornily na část dokumentace týkající se technologie vybavení hal, která je v příkrém rozporu s platnými právními předpisy. Na ústním jednání sice investor slíbil nápravu, ale podle sdělení stavebního úřadu nebudou účastníci řízení s novým dokumentem vůbec seznámeni. “Jedná se o další zjevně nezákonný postup stavebního úřadu,” konstatuje Hyťha.

Do doby, než bude rozhodnutí o vyloučení účastníka pravomocné, jsou Děti Země stále platnými účastníky kolaudačních řízení. Rozhodnutí nabude právní moci až v případě, že by jej odvolací orgán, kterým je Krajský úřad Jihomoravského kraje, potvrdil.

Stavební úřad ve svém rozhodnutí argumentuje tím, že stavební zákon při stanovování okruhu účastníků kolaudačních řízení nehovoří o občanských sdruženích, ani neodkazuje výslovně na jiné právní předpisy. Občanská sdružení mají ale na účast v těchto řízeních nárok podle § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Tento zákon je navíc vůči stavebnímu zákonu speciální, jeho ustanovení se tedy použijí přednostně.

Další informace:
· Ing. Jana Dvořáková, Městský úřad Pohořelice – stavební úřad, tel.: 519 301 340
· Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Děti Země realizují projekt týkající se staveb pro zemědělství díky laskavé podpoře Nadace Partnerství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů