Středa, 24. dubna 2024

Novým americkým investorom na východnom Slovensku je spol. Environmental Quality

Novým americkým investorom na východnom Slovensku je spol. Environmental Quality
Novým americkým investorom na východnom Slovensku je spoločnosť Environmental Quality Management (EQ) so sídlom v Cincinnati (štát Ohio). Jej zástupcovia ohlásili dnes otvorenie dcérskej spoločnosti v Košiciach - prvej mimo amerického kontinentu.

Environmentálna, inžinierska a sanačná spoločnosť EQ je zameraná na ekologické štúdie, expertízu a skúsenosti spojené s aplikáciou špičkových technológií v oblasti environmentálnych projektov. Je synonymom hlavne pre expertízu kvality vzduchu. Slovenská prevádzka s názvom EQ Engineers Slovakia do konca budúceho roka zamestná 50 ľudí, hlavne vysokokvalifikovaných inžinierov, informoval na dnešnej tlačovej konferencii jej prezident Ronald Hawks. V nasledujúcich 5 rokoch plánuje rozšíriť počet zamestnancov na 90. V prvej fáze predstavuje investícia 200 000 USD, v prepočte 6,4 milióna SKK, postupne to bude ročne 3,5 milióna USD. Podľa Hawksa prišli na Slovensko kvôli dobrému podnikateľskému prostrediu, kvalifikovanej pracovnej sile a rozvojovým perspektívam.

Firma EQ sa etabluje v Košiciach hlavne vďaka sprostredkovateľským aktivitám Centra ekonomického rozvoja (EDC) košickej spoločnosti U.S.Steel. Tá bude zároveň jej prvým klientom. "Neskôr spoločnosť rozšíri základňu zákazníkov o iné výrobné prevádzky na Slovensku i v celej východnej Európe, vrátene firiem, s ktorými už spolupracuje v USA," uviedol pre TASR riaditeľ EDC Juraj Augustín.

Prezident U.S. Steel David Lohr vidí otvorenie košickej prevádzky EQ ako príležitosť "rásť v Európe a napĺňať potreby rýchlo sa rozvíjajúcej ekonomiky a investičnej expanzie v tejto oblasti."

EQ už spolupracovala doteraz s U.S. Steel pri odprašovaní hutníckych prevádzok ako sú vysoké pece či oceliarne.

EDC pomohlo počas doterajšej existencie sprostredkovať 15 zahraničných investorov, ktorí v konečnej fáze zamestnajú 2 500 ľudí a investujú na východnom Slovensku 110 miliónov USD. Podľa Augustína je to úspech vzhľadom k tomu, že EDC nemá také možnosti ako vláda pri poskytovaní podporných investičných výhod.

http://www.orangeportal.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů