Čtvrtek, 28. března 2024

Pouliční osvětlení s úsporami

Obce po celé Evropě mohou dosáhnout roční úspory i 600 až 700 milionů EUR, sníží-li provozní náklady tím, že nahradí energeticky neefektivní systémy pouličního osvětlení novými technologiemi.
Pouliční osvětlení s úsporami
Vyplývá to z nového průzkumu provedeného společností Philips, předního výrobce v oboru osvětlovací techniky a lídra tohoto sektoru podle indexu udržitelného rozvoje Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index 2004/5).

Přibližně třetina evropských silnic a dálnic je stále osvětlována pomocí energeticky neefektivní technologie rtuťových výbojek, pocházející ze šedesátých let minulého století. Dokud bude těchto 35 milionů zastaralých lamp používáno, budou spotřebovávat dvakrát více elektrické energie, než je nutné.

Kromě značných úspor nákladů ukazují čísla vyplynuvší z tohoto výzkumu i obrovské ekologické výhody. Pokud by byly rtuťové výbojky a plynové systémy nahrazeny novou technologií, snížil by se roční objem emisí CO2 v Evropě o 3,5 milionů tun.

Toto číslo představuje ekvivalent spotřeby CO2 175 milionů stromů, spálení 19 milionů barelů ropy nebo ročního výkonu dvou elektráren (1000 MWE). V průměru se to rovná 100 kg CO2 ročně na jedno osvětlovací místo.

Nejnovější technologie je také o 65 % menší než její předchůdci, takže na výrobu nových svítidel či světelných těles je zapotřebí pouze poloviční množství materiálu a do ovzduší se vypustí méně emisí CO2 souvisejících s dopravou tohoto materiálu. Například nová technologie CosmoPolis společnosti Philips uvedená na trh v roce 2005 pokračuje v trendu snižování obsahu nebezpečných látek, přičemž obsah rtuti dosahuje nejnižších hodnot ve svém oboru.

Tato čísla jsou zveřejňována v době, kdy cílové hodnoty emisí CO2 vyplývající z Kjótského protokolu stále představují v Evropě problém vyžadující řešení.

Nová energeticky efektivní technologie může mít okamžitý dopad, neboť má náskok i před novou progresivní evropskou legislativou, například tou, která se týká ekologické konstrukce výrobků spotřebovávajících energii (tzv. Nařízení EUP/EUP Directive), jež má stanovit minimální hodnoty energetické efektivity.

Doba návratnosti počáteční investice související s přechodem na novou technologii je nyní pouhý jeden rok a kvalita osvětlení nemá žádný negativní dopad na bezpečnost silničního provozu či ulic, ani na estetickou hodnotu.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů