Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státu hrozí žaloby o miliardy korun kvůli sporu s lesnickými firmami. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezrušil platnost výběrových řízení státního podniku Lesy ČR, které přitom za neprůhledné považuje i Evropská komise. Nově uzavřené smlouvy na lesnické práce, uzavřené podle výsledků údajně netransparentních výběrových řízení, tak k 1. lednu vstoupily v platnost.
"Nemůžeme tendry zrušit, to přísluší jedině soudu," uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina. "Od 1. ledna tedy musí všechny smlouvy platit, i když stanovisko Bruselu bereme velmi vážně," dodal. Evropská komise v polovině prosince uvedla, že Lesy ČR při zadávání veřejných zakázek se vší pravděpodobností nedodržely předpisy EU.

Kvalita ovzduší v Pekingu se v posledních sedmi letech zlepšuje. V roce 2005 měl Peking 234 dnů ovzduší dobré kvality, což je meziroční zvýšení o 5 dnů.
V roce 2005 bylo z provozu vyřazeno více než 30 tisíc starých autobusů a taxíků, aby se v čínské metropoli snížilo znečištění ovzduší. Všechny nové autobusy a taxíky odpovídají standardům Evro III., a zároveň začalo i stěhování podniků těžkého průmyslu z města.

Wellington - Ekologové museli dnes zastřelit 41 kulohlavců, kteří uvázli v sobotu na pláži na novozélandském Jižním ostrově. Záchranu velryb znemožnilo rozbouřené moře, uvedla agentura AP. Celkem 49 kulohlavců vyplavalo v sobotu na břeh poblíž Farewell Spit. Osm z nich uhynulo, zatímco zbývající museli ekologové utratit. "Vzhledem k tomu, že nebyla naděje úspěšně vrátit velryby do oceánu, bylo naším hlavním zájmem nevystavit je dlouhému a bolestnému umírání," prohlásil představitel úřadu pro životní prostředí v oblasti Greg Napp.
Je to za poslední dva týdny druhý podobný případ uváznutí velryb v tomto místě. Již 20. prosince zde vyplavalo na břeh 129 kulohlavců, z nichž se ovšem 108 tehdy podařilo ekologům a dobrovolníkům vrátit do vody. Podle expertů spolu oba případy patrně nesouvisejí.

Požáry buše, které v jihovýchodní Austrálii ničí suché eukalyptové lesy, pohltily více než deset obydlí a ohrožují stovky dalších.
V posledních hodinách přišel déšť, který hasičům přinesl částečnou úlevu.
Až dosud v oblasti severně od Sydney bojovali s ohnivou stěnou vysokou místy až třicet metrů. Jihovýchod Austrálie ale nadále sužují desítky požárů.
Meteorologové pro tento ohrožený region na další dny předpovídají pokračující horka a silný vítr, který ohně rozdmýchává.

Při příležitosti ukončení Informační kampaně Evropský týden BOZP 2005 byla koncem října předána osvědčení Bezpečný podnik. Převzali je zástupci firem, které splnily podmínky zavedení a řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Jednou z nich je i akciová společnost ŽS Brno.
Její bývalý závod - Energetické a ekologické stavitelství - obdržel titul Bezpečný podnik již v roce 2001 jako druhá stavební firma v České republice. Celá společnost ŽS Brno získala toto osvědčení koncem roku 2002.
Program Bezpečný podnik vyhlásil ministr práce a sociálních věcí ČR v roce 1996 a jeho cílem je zvýšit úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ochrany životního prostředí u právnických a podnikajících fyzických osob, vytvořit podmínky pro zavedení efektivního systému řízení a napomoci podnikatelským subjektům plnit ustanovení české legislativy, vycházející z požadavků směrnic EU.
Přihlášená společnost získává metodické vedení prostřednictvím orgánů státního odborného dozoru nad bezpečností práce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů