Pátek, 19. dubna 2024

Rakouští odpůrci Temelína zablokovali hranici

Rakouští odpůrci Temelína zablokovali hranici
Rakouští odpůrci jaderné energetiky včera po delší době znovu na několik hodin zablokovali hranici do České republiky. Několik desítek aktivistů zcela znemožnilo provoz na rakouské straně hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště.
Aktivisté chtějí v souvislosti s předsednictvím Rakouska v Evropské unii využít protesty ke zviditelnění problému. Úřady akci nepovolily, místní samosprávu údajně blokáda překvapila.
Jako důvod pro svou akci uvedli organizátoři nespokojenost s realizací dohodnutých bezpečnostních opatření v Jaderné elektrárně Temelín.
Konkrétním podnětem se pak pro ně stalo kolaudační rozhodnutí z poloviny prosince, které umožňuje zahájit běžný provoz v prvním bloku elektrárny.
Podle odpůrců Temelína se za pět let od uzavření takzvaných dohod z Melkuse v celé problematice "nic nezměnilo" a postoj rakouské spolkové vlády je "kapitulantský".
Dohody z Melku si odpůrci Temelína vynutili sérií podobných hraničních blokád v závěru roku 2000. Jejich součástí je i závazek rakouské strany zachovat nerušený provoz na hranicích.
Organizátoři akce zároveň oznámili, že zvažují další blokády. "Máme v plánu i další akce, zatím je ale nechceme upřesňovat. Teď bude záležet na vládě, jak ně zareaguje, dosud máme pocit, že je jí to jedno," řekl jeden z organizátorů protestu, podle něhož se bude i v budoucnu jednat o neohlášené blokády podobného druhu, jako je ta včerejší.
Předseda české občanské iniciativy pro životní prostředí Pavel Vlček řekl, že čeští ekologové v blokádě nebudou aktivně pomáhat, protože česká veřejnost takové protesty vnímá rozporuplně negativně.
Morálně ale kolegy z Rakouska podpoří a důvod jejich demonstrace chápou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů