Pátek, 19. dubna 2024

Některé jihočeské školy přispívají k ekologické likvidaci olejů

Některé jihočeské školy přispívají k ekologické likvidaci olejů
Více než 30 jihočeských škol se zapojilo do projektu, jehož cílem je ekologická likvidace použitých rostlinných olejů ze školních jídelen. Tyto odpady, které dosud končily v kanalizaci, nyní školy shromažďují ve speciálních nádobách. Jejich obsah pravidelně odváží jihomoravská firma, která olej zpracovává na přísadu do pohonných hmot.

Od listopadu loňského roku se do systému postupně zapojilo přes 30 škol z Tábora, Třeboně, Vodňan a Týna nad Vltavou. Navázaly tím na zkušenost 15 škol z Třebíčska, kde se tato sběrná síť začala vytvářet. "Jižní Čechy jsou sousedním regionem, proto se projekt z jihu Moravy rozšiřuje tímto směrem. Snahou je zapojit všechny jihočeské školy a postupně i obyvatele," řekla ČTK zástupkyně společnosti Daruel Eva Kijonková. Provoz firmy Daruel v Hostěradicích na Znojemsku nyní za měsíc upraví asi 15 tun oleje z restaurací a jídelen, má však výrobní kapacity na dvacetinásobné množství. Firma rozmístila do vývařoven jihočeských škol speciální barely, kam se oleje použité při smažení ve fritovacích hrncích a pánvích vylévají. Pracovníci firmy jejich obsah pravidelně odvážejí. Dosud za něj na jihu Čech neplatí, ale v budoucnu slibují i peníze na rozvoj škol. "V prvním čtvrtletí příštího roku by se do projektu mohli zapojit i obyvatelé, kteří budou nosit použité oleje z domácností do sběrných dvorů," dodala Kijonková. V této druhé etapě by podle ní jihočeské školy mohly získávat odměny podobně jako na Třebíčsku, kde firma za každý odevzdaný kilogram odpadového oleje vyplatí každého půl roku do rozpočtu školy jednu korunu. Motivací je podle Kijonkové i to, že systém dětem zaručuje, že dostávají obědy z nepřepálených olejů. S menším vyléváním oleje do odpadů navíc klesá spotřeba saponátů a celková zátěž pro okolní přírodu.

Podle údajů firmy české domácnosti ročně při vaření použijí kolem 40.000 tun olejů, které skončí v odpadních vodách. Omezují účinnost čistíren a zanášejí potrubí. Přitom se z nich dá vyrobit metylester, který se přidává do motorové nafty. Kvůli ochraně životního prostředí by se jeho podíl měl stále zvyšovat; podle směrnic unie by příští rok měl činit až pět procent.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů