Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V souvislosti se zprovozněním nového obsahu webu www.ippc.cz bylo nutno uzavřít mezi resorty a subjekty  odpovědnými za výměnu informací o nejlepších dostupných technikách dohodu o výměně informací. Takováto konkrétní dohoda byla ve spolupráci všech zmíněných subjektů připravena a začátkem listopadu 2005 i podepsána oprávněnými zástupci resortů. Dohoda řeší jak věcnou tak i formální odpovědnost za poskytované informace, odpovědnost za ochranu věcných autorských práv a správnost publikace. Dohoda rovněž stanovila způsoby přenosů informací a dat. Většina předávaných informací je již předávána automaticky elektronickou cestou. U menšího podílu dat a informací se hledá a připravuje cesta pro jejich elektronický přenos. Důležitou úlohu v provozu webu bude mít jeho redaktor, který bude dohlížet na správnost a oprávněnost publikovaných informací.

Čínské ministerstvo dopravy v budoucích pěti letech investuje 15 miliard yuanů do výstavby vodní dopravy na řece Yang c´.
Jak řekl zástupce šéfa odboru čínského ministerstva dopravy Cao Desheng v budoucích pěti letech Čína zrychlí výstavbu důležitých přístavů na této řece. Také podpoří investici společenských finančních prostředků do výstavby a provozu dopravního zařízení na této řece.
Podle zprávy, 7 provincií a 2 města podél řeky Yang c´ soustředily více než 41% čínské hrubé ekonomické kapacity, objem vodní dopravy na této řece zaujímá 80% objemu vodní dopravy na řekách celého státu.

Podle slov generální ředitelky Letiště Praha Ruzyně Hany Černochové se hladina hluku na konci roku 2005 o více než dva decibely snížila ve srovnání s rokem 1990. Dodala, že je tomu tak i navzdory rostoucímu provozu, který se podle jejích slov totiž modernizuje. Černochová řekla, že skokové snížení hluku nastalo v letech 1999 až 2002, kdy byla v návaznosti na směrnici EU z provozu na velkých mezinárodních letištích vyloučena hlučná starší letadla, jako jsou Boeing 727, TU 134, IL 62 nebo TU 154 starších verzí. Okolí letiště si však myslí pravý opak. "Hluk letadel se v poslední době nejen nesnížil, ale mám pocit, že je ještě větší," prohlásil například starosta Jenče Josef Doudera.

Čínu v roku 2005 sužovali suchá, záplavy, snehové búrky a tajfúny, ktoré spôsobili krajine najväčší stupeň ekonomických strát za ostatných päť rokov a pripravili o život takmer 2500 ľudí. Informovala o tom dnes čínska vláda.
Krajinu uplynulý rok zasiahlo osem tajfúnov a 13 zemetrasení o sile nad päť stupňov Richterovej stupnice. Kvôli dlhotrvajúcim suchám v južných častiach Číny čelilo nedostatku jedla zhruba 70 miliónov ľudí a približne 15,7 milióna zostalo vďaka pohromám bez príbytkov.
Čína začala zverejňovať počet obetí katastrof uplynulý rok v septembri, dokedy boli tieto údaje štátnym tajomstvom. Detaily o posledných kalamitách drží vláda stále v tajnosti.
Vôbec najväčšiu tragédiu v Číne spôsobil koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20. storočia hlad, ktorý si vyžiadal až 30 miliónov ľudských životov. Komunistická strana sa vtedy o ňom zmienila ako o "troch rokoch prírodných pohrôm".

Přívaly sněhu, které postihly Hodonínsko v posledních dnech, nekomplikují život pouze lidem. Problémy se ztíženým pohybem a přístupem k potravě pociťuje i zvěř ve volné přírodě. Ohrožena je nejenom drobná, hlavně pernatá zvěř, ale i srnčí. Té hrozí hlavně rychlý úbytek sil při velkém výdeji energie, když ji někdo vyruší a donutí k útěku.
Pokud vydrží vysoká sněhová pokrývka a přidají se mrazy, očekávají myslivci problémy na přelomu ledna a února. Někde pomáhají zvěři i tím, že traktorem udělají v poli cestu. Zvířata se pak tolik neboří do sněhu a ztráty energie jsou zase o něco menší. Tento způsob je dobrý hlavně pro srnčí. Myslivci se shodují v tom, že problémem jsou často lidé, kteří vyrážejí do přírody, navíc mají s sebou mnohdy psy. Také běžkaři mohou plašit zvěř, ruší ji i jejich stopa.

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín počítají s dalšími blokádami přechodů na rakousko-české hranici. Vyplývá to ze včerejšího prohlášení hornorakouského sdružení Atomstopp. Aktivisté tak chtějí reagovat především na údajnou nečinnost rakouské vlády vůči nebezpečí, které podle nich Temelín představuje. Akce nebudou předem oznámené a měly by být ještě rozsáhlejší než zatím poslední podobný protest, k němuž sáhli v pondělí na hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. Ten rakouští protestující zablokovali na asi čtyři a půl hodiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů