Pátek, 29. března 2024

Proč vyřazené elektrické a elektronické zařízení často nacházíme vedle popelnic na běžný odpad nebo přímo v nich?

Proč vyřazené elektrické a elektronické zařízení často nacházíme vedle popelnic na běžný odpad nebo přímo v nich?

Plzeň - Aleš Krásný, pětadvacetiletý student z Plzně, před několika dny řešil problém, jak se zbavit vysloužilého televizoru.

"Říkal jsem si, mám ho odvézt do sběrného dvora, kde po mně budou chtít poplatek a stejně skončí někde na skládce, nebo ho prostě hodím do kontejneru a ušetřím si námahu. Vůbec jsem nevěděl, co budu dělat," vysvětluje Krásný. Tam ale vyřazené elektronické zařízení nepatří. Podle nového zákona o jeho zpětném odběru, který vešel v platnost začátkem srpna loňského roku, je každý výrobce a dovozce povinen zajistit likvidaci elektroniky. Z toho vyplývá, že zákazník smí vrátit obchodníkovi vysloužilé zboží, které u něj předtím zakoupil nebo ho prostě odvézt do sběrného dvora blízko bydliště, kde jej zaměstnanci roztřídí a pošlou do koncového zpracovatelského zařízení. Vyřazená elektronika podle odborníků v žádném případě nepatří na skládky.

"Naším cílem je, aby bylo v Plzeňském kraji co nejvíce míst zpětného odběru. Sběrná místa samozřejmě určuje obec. Každý prodejce totiž nemá dostatečnou kapacitu, aby mohl vyřazené výrobky vzít na sklad," uvádí Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.

Aleš Krásný nakonec odvezl televizor do sběrného dvora na Košutce. I přesto, že po něm mohli žádat symbolickou částku za převzetí, nechtěli nic.

"Bylo to zvláštní, ale hlavně že jsem nemusel nic platit. Kamarádi říkají, že poplatky jsou v Plzni běžná věc. Já to ale nechápu. Když při nákupu dávám peníze na likvidaci, proč bych měl platit dvakrát?" podivuje se student.

Kolektivní systémy by měly řešit odstranění a následnou recyklaci veškeré vyřazené elektroniky, kterou prodejci uvedli na trh před platností nového zákona, což se týká především historického odpadu. Z pěti systémů jsou nyní už čtyři zapsány na ministerstvu životního prostředí. Pak-liže plzeňské sběrné dvory požadují po lidech poplatek, není to chyba obce, ale složitých administrativních úkonů.

"Časem se zpětný odběr zrealizuje. Dosud ještě nejsou podepsané smlouvy s kolektivními systémy, ale to se určitě brzy dožene. Obce by už likvidaci financovat neměly," říká Lenka Šlajsová z rozvojové agentury.

Podle Jakuba Lva, který má na starosti ekonomické záležitosti sběrného dvora v Plzni-Doudlevcích, už občané za odložení elektroniky nic neplatí, zpracování však stále hradí městské obvody ze svých rozpočtů.

"Lidé nám nic nedávají. Celý proces stále financuje obvod. Čekám, že se situace do konce ledna změní. To už by se měla s kolektivními systémy uzavřít smlouva," dodává Lev.

Kateřina MARTÍNKOVÁ Plzeň

Tak to netušim. Odpad se odváží někam na velkou skládku. To ale velmi poškozuje životní prostředí. Město by je mělo zkusit dál zpracovávat.

Mohamed DZHALILOV Plzeň

Samozřejmě, že vím. Přeci do sběrného dvora. Z něho se to pak posílá dále k recyklaci, z elektroniky je železo a ocel. V obchodě za to platíme, tak to musí zařídit.

Václav BUBANĚČ Plzeň

Ano. Máme sběrný dvůr na Borech, přímo přes ulici. Kdybych nějaké staré zařízení měl, odvezl bych ho určitě tam. Oni už si to nějak zpracují.

František NOVÁK Plzeň

Všechno se to rozebírá ve sběrném dvoře. Vezl bych jej tedy tam. Odpad na skládkách znečisťuje životní prostředí, to ví snad každý. Lidi by si měli dávat pozor.

Martina NOVOTNÁ Horšovský Týn

Město sváží do centra speciální kontejnery, kam se použitá elektronika hází. Pro lidi je to určitě dobré, ušetří jim námahu. Kam se popelnice odváží, už nevím.

František HERGET Plzeň

Bydlím kousek od sběrného dvora. Sám bych to tam ale nenesl. Skladujeme doma starý mrazák a až přijede syn, tak ho do dvora odveze. My totiž auto nemáme.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů