Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Během víkendu 14. a 15. ledna probíhá v celé Evropě sčítání vodního ptactva, které slouží ke sledování změn populací ptáků zdržujících se v zimě na vodních tocích a plochách. Tok Chrudimky přímo v Chrudimi již 5 let sleduje oddíl mladých ochránců přírody Havrani. Pokud se chcete připojit přijďte v sobotu 14. ledna v 10.00 hod. k zimnímu stadionu. Konec akce, během které projdeme břehy Chrudimky, ale i některé části náhonu je plánovat na 13.00 hod. v parku Střelnice. S sebou malou svačinku a dalekohled. Vítány jsou děti i dospělí se zájmem o přírodu. Více informací o mezinárodním sčítání vodního ptactva lze získat na www.cso.cz.

Evropská federace pro dopravu a životní prostředí (T&E) vystoupila proti návrhu Evropské komise na emise automobilů EURO 5. Podle návrhu Komise by nový standard EURO 5 zavedl maximální hranici emisí NOX u dieselových motorů 200 mg/km, a to od roku 2008-09. Přitom v USA bude už od roku 2007 platit maximální hranice emisí NOX ve výši 87 mg/km. Pakliže chce EU zůstat jako průkopník v oblasti životního prostředí, je potřeba stanovit nižší maximální limity a nepodléhat příliš nátlaku automobilového průmyslu.

Blog s nazvem realclimate.org, ve kterem najdete aktualni a kompetentni informace o vsem, co se sustne v oboru zmeny klimatu a globalniho oteplovani (napriklad prosincovou debatu o budoucnosti Golfskeho proudu), existuje jiz cely rok. Prispivaji sem predni badatele, upozornuji na sve publikace, odpovidaji na dotazy a komentuji deni.

Ekologicky institut Veronica vydal informacni CD a malinkatou brozurku
o evropske soustave chranenych uzemi Natura 2000 v Jihomoravskem kraji.
CD obsahuje :
* Informace Co je to Natura 2000
* Vyhlasovani Natury  v Jihomoravskem kraji (kompletni seznam navrzenych evropsky vyznamnych lokalit)
* Informace o vyhlasenych chranenych uzemich v tomto kraji
* O biocentrech a biokoridorech (neboli o uzemnich systemech ekologicke stability)
* Aktivity a navrhy nevladnich neziskovych organizaci
* Myty kolem Natury
Tento komplet je k dostani za 40 Kc v nasi ekologicke poradne.

Hrubý zisk státního podniku Lesy ČR se minulý rok zvedl o 120 procent z 507 milionů korun na 1,12 miliardy. Oznámil to generální ředitel podniku Vladimír Blahuta. Dodal, že hlavními důvody úspěchu byla změna obchodní politiky, úspora nákladů a restrukturalizace firmy. Nynější výkonnost podniku je podle Blahuty zatím zhruba poloviční, protože nový systém výběrových řízení na práce v lesích loni zasáhl necelých 20 procent lesů podniku. Po dokončení všech změn za dva až tři roky by se roční zisk podniku podle Blahuty mohl pohybovat nad dvěmi miliardami korun

Přibližně ve shodné době, kdy státní podnik Lesy ČR čelí obvinění EU a konkurenčních firem z nedodržení unijních předpisů při zadávání veřejných zakázek, běží ve venkovní reklamě imageová kampaň Zdravý les pro vaše zdraví. Pro Lesy ČR ji připravila reklamní agentura FCB Prague, která zvítězila ve dvoukolovém výběrovém řízení loni v prosinci. Předchozí agenturou státního podniku byl Dorland. Podle Václav Bendla, vedoucího tiskového a propagačního odboru Lesů ČR, rozhodl ve výběrovém řízení komplexně zpracovaný marketingový projekt na straně FCB. Nová komunikační strategie podniku se zaměří více na interní komunikaci v rámci podniku, expertní komunikaci zaměřenou na mládež (vzdělávání a osvěta) a komunikaci určenou laické veřejnosti (les jako ideální místo k aktivnímu odpočinku). Celkové náklady na reklamní kampaň v médiích odhaduje Bendl na přibližně 10 až 15 mil. korun ročně. V loňském roce investovaly Lesy ČR podle TNS A-Connect do reklamy přes 900 tisíc a v roce 2004 přes 9 mil. korun.

Nový populárně naučný seriál Kam s nimi vysílá Česká televize od ledna vždy v úterý na ČT2 po 16 hod.
Jeho devět 14minutových dílů je tematicky věnováno třídění odpadů a recyklaci jednotlivých materiálů, ale i problematice odpadů obecně a možností jejich využití.
Diváci se dozví, jak je zajištěn sběr a třídění komunálního odpadu, kdo odpovídá za nakládání s ním, co a jak lze třídit, jak se dále zpracovává vytříděné sklo, papír, plasty a další komodity, co se z nich vyrábí, jak nakládat s nebezpečným odpadem v domácnosti, jak dále využít bioodpad, co a jak lze ukládat do sběrných dvorů a řadu dalších zajímavých a užitečných informací.
Průvodkyní pořadu je moderátorka Martina Vrbová.
Pořad byl připraven ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, která se v rámci zajištění sběru a využití obalových odpadů věnuje také propagaci třídění odpadů v ČR.

La Veta (Colorado, USA) - Na dvě stovky domů muselo být evakuováno v jižní oblasti amerického státu Colorado kvůli dvěma lesním požárům šířícím se v důsledku silného větru. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní úřady, podle nichž nebyla zatím hlášena žádná zranění ani oběti. Oheň zuří na 2100 hektarech v okresech Huerfano a Las Animas nedaleko hranice s Novým Mexikem, upřesnila Pam Martinezová z šerifova úřadu Huerfano. Jen v daném okrese bylo podle ní evakuováno 215 domů, čísla z druhého okresu nejsou přesně známa. Pověření lidé chodí dům od domu a vyzývají obyvatele k odchodu. Vítr dosahující rychlosti až 80 kilometrů v hodině podle Martinezové zabraňuje úřadům ve využití hasicích letadel. Kromě toho také znovu rozdmýchal jeden z požárů, který se už hasičům v předchozích dnech podařilo dostat pod kontrolu.
Také ve státě Oklahoma vytvořily silný vítr a neobvykle teplé počasí mimořádně příznivé podmínky pro šíření požárů. Hasiči se tam snaží zkrotit oheň, jehož plameny už sežehly zhruba 360 hektarů lesa u Coalgate.
V nezvykle suchém a větrném počasí se požáry šíří od konce prosince ve státech Texas, Oklahoma a Nové Mexiko. Oheň tam doslova vypálil několik malých městeček a spálil statisíce hektarů půdy. Při požárech v Texasu a Oklahomě zahynuli čtyři lidé.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů