Pátek, 19. dubna 2024

Co je nového na EMAS Helpdesk?

Co je nového na EMAS Helpdesk?
V uplynulých měsících bylo na stránkách EMAS Helpdesk zveřejněno mnoho novinek a zajímavostí z oblasti EMAS a environmentálního managementu. Níže Vám přinášíme jejich stručný přehled, podrobnější informace naleznete v sekci věnované novinkám, resp. v archivu.
ZÁŘÍ:
  • Belgická federální Rada ministrů schválila záměr zavedení EMAS ve všech federálních veřejných institucích. Důvodem je zvýšení důvěryhodnosti rozhodování těchto institucí a také fakt, že veřejné orgány by měly jít ostatním subjektům příkladem. Zavádění EMAS proběhne ve třech fázích tak, aby všechny instituce byly registrovány do roku 2007.
  • V rámci projektu EMAS Peer Review for Cities, jehož cílem bylo podpořit zavádění EMAS v obcích a městech, byly vydány dva manuály: EMAS Implementation Guidebook a EMAS Peer Review Guidebook. Můžete si je stáhnout z internetových stránek projektu - www.emascities.org.
  • Na základě společných aktivit Itálie a Slovinska byla otevřena první škola EMAS, zaměřující se na vzdělávání environmentálních ověřovatelů a dalších expertů pro oblast životního prostředí . Nachází se v městě Gorizia, organizačně je součástí university v Triestu.
  • Městská rada v Rotterdamu hodlá zavést EMAS v průběhu let 2006-7, a to ve čtyřech vybraných odborech. Mezi nejvýznamnější environmentální aktivity rady patří podpora recyklace odpadu z domácností, snižování emisí CO2 pocházejících z městských budov a redukce skládkování odpadu.
  • Výzkumné centrum pro životní prostředí v Lipsku a Halle (Umweltforschungszentrum - UFZ) přistoupilo k zavádění EMAS. UFZ je součástí Helmholtz Centre, asociace sdružující 15 výzkumných center z celého Německa. Zaměřuje se především na výzkum vztahů člověka a jeho životního prostředí.
  • Italský Výbor pro EMAS a ekoznačení (EMAS-Ecolabel Committee) zpřístupnil novou internetovou stránku www.emas-ecolabel.it, jež poskytuje potřebné informace o obou uvedených programech.
ŘÍJEN:
  • Německá společnost Volkswagen, která se v roce 1995 stala prvním výrobcem automobilů s registrací EMAS, vydala prohlášení, že hodlá v rámci všech svých poboček v nových členských státech EU rozšířit systém EMS podle ISO 14001 na EMAS.
  • V Německu byla jako první na světě zaregistrována veterinární ordinace. Mezi nejvýznamnější environmentální aspekty, na něž se ordinace zaměřuje, patří obaly z léčiv, energetická účinnost a používání desinfekčních a čistících prostředků.
  • Ve Španělsku byla zaregistrována jedna z největších tamních nemocnic - Virgen de las Nives, zaměstnávající více než 4.500 lidí. Za hlavní environmentální aspekty nemocnice považuje nakládání se zdravotnickým odpadem, energetickou účinnost a otázky související s úklidem a čištěním.
  • V Itálii probíhá projekt „Parks in Quality“ zaměřený na zavádění EMS v chráněných přírodních oblastech. Do projektu jsou zapojeny především Parco Nazionale del Circeo a Parco Fluviale del Po.
  • Dánsko se stalo první skandinávskou zemí, ve které byl zaregistrován místní úřad - město Albertslund.
LISTOPAD:
  • V Estonsku byla (jako výsledek estonsko-nizozemského projektu „Implementing EMAS in Estonia) zaregistrována první organizace. Stal se jí podnik vodovodů a kanalizací hlavního města Tallin „AS Tallinna Vesi“ poskytující své služby více než 400 tisícům obyvatel.
  • Maďarský akreditační orgán udělil akreditace na EMAS prvním dvěma „domácím“ ověřovatelům: společnosti ÉMI.TÜV BAYERN a fyzické osobě Csaba Bodroghelyi.
  • 7. prosince se v Salzburgu uskuteční konference „Sustainable Churches“ navazující na projekt „Church Sustainability Management“, jenž je financován z programu LIFE. Tématem konference je udržitelný rozvoj náboženské obce a její dopad na společnost a životní prostředí.

Zdroj: www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů