Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové ocenili boj obcí proti dálnici Českým rájem

Ekologové ocenili boj obcí proti dálnici Českým rájem
TURNOV - Největším příspěvkem k ochraně přírody Českého ráje v roce 2005 byl podle ekologů společný boj obcí proti dálnici, která by vedla tímto územím. Předsedkyně Střediska ekologické výchovy Český ráj Simona Jašová řekla, že obce se zasloužily alespoň o přechodné zastavení projektu.

"Ministerstvo životního prostředí jej zamítlo. Nyní bude na Libereckém kraji, aby všechny varianty řešení porovnal," dodala. Středisko ekologické východy předalo dnes koalici 12 obcí za tento čin Cenu za nejvýznamnější ekologický počin. Ocenění letos ekologové udělili poprvé, do budoucna v tom budou pokračovat.

"Ohodnotili jsme jednotu a vytrvalost, s jakou obce prosadily názor, že krajina Českého ráje je unikátní soubor kulturních a přírodních úkazů, který si zasluhuje zvláštní ochrany," vysvětlila Jašová. Ekology podle ní nadchla i nadstandardní vzájemná spolupráce obcí ohrožených plánovanou výstavbou.

Podle ekologů by 22 metrů široká dálnice znamenala konec Českého ráje. Rozdělila by ho na dvě části, což by mělo vliv na prolínání živočichů a rostlin. Severní varianta dálnice by zničila nivu řeky Libuňky a poškodila barokní ráz krajiny. Dálnici by ohraničovalo hruboskalské skalní město, Trosky, ještědsko-kozákovský hřeben a další cenné lokality. Kromě této varianta se uvažuje i o jižní variantě kolem Mnichova Hradiště a Sobotky.

Nové automobilové spojení Liberce a Turnova s Hradcem Králové po R35 považují za důležité policisté a řidiči. Současná stará silnice je podle nich pomalá a nebezpečná.

http://www.igenus.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů