Úterý, 16. dubna 2024

V Libereckém kraji přibude 11 dvorů na sběr nebezpečných odpadů

V Libereckém kraji přibude 11 dvorů na sběr nebezpečných odpadů
RASPENAVA - Díky podpoře z evropských fondů přibude v Libereckém kraji ještě letos 11 dvorů na sběr nebezpečných odpadů, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií. Jeden z nich vybuduje Raspenava na Liberecku, kde malý sběrný dvůr vyroste v těsném sousedství městského úřadu.

"Podobné sběrné místo zatím v obci chybělo, nebezpečný odpad jsme dosud od občanů čtyřikrát ročně sváželi," řekl starosta Raspenavy Pavel Lžičař. Náklady na vybavení sběrného místa kryje Liberecký kraj, který na projekt za 3,35 milionu korun získal dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Státního fondu životního prostředí. Pokryjí 85 procent nákladů na vybavení sběrnými nádobami a zbytek zaplatí kraj. Obce ale musejí zajistit zpevněné plochy pro sběrný dvůr, případně oplocení a elektrickou přípojku a hradit budou i náklady na provoz. "Zatím nevíme, na kolik nás to přijde, v rozpočtu ale máme rezervu," řekl Lžičař.

I po otevření sběrného dvora ale Raspenava počítá se zachováním mobilního sběru. V devět kilometrů dlouhé obci by podle Lžičaře muselo být podobných sběrných míst víc - čtyři až pět. Síť by musela být podobně hustá jako ta na tříděný odpad. Pro obec by to ale bylo příliš nákladné, dodal starosta.

Ne všude však počítají s vybudováním zcela nového sběrného dvora. Například v Desné na Jablonecku chtějí o sběr nebezpečného odpadu rozšířit služby již existujícího sběrného dvora na velkoobjemový komunální odpad. "Náklady tak budou pro obec minimální," řekl starosta Desné Marek Pieter. I v Desné ale zatím chtějí zachovat mobilní sběr nebezpečného odpadu, na který jsou občané zvyklí.

Projekt rozšíření sběru nebezpečného dopadu připravil Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje. Podle krajského radního pro životní prostředí Radima Ziky je hlavním cílem záměru vytvořit podmínky pro účinný sběr nebezpečného dopadu, který zatím ve velké míře končí spolu s tím běžným na skládkách či ve spalovně.

Síť podobných sběren v kraji je totiž nedostatečná, zatím chybějí v polovině obcí s více než 2000 obyvateli. Původně projekt odhadoval náklady na sběrná místa výrazně vyšší - kolem šesti milionů korun. Ostravská společnost Reo Amos, která zvítězila ve veřejné soutěži ale nabídla cenu 3,351 milionu korun. Včetně daně z přidané hodnoty tak náklady nepřekročí čtyři miliony korun.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů