Pátek, 29. března 2024

V úložišti odpadu utěsňují komory

V úložišti odpadu utěsňují komory

Litoměřice - Milion euro z evropských prostředků a dalšího více než čtvrt milionu euro ze státní kasy bude stát experimentální projekt, který nyní probíhá v úložišti radioaktivních odpadů Richard u Litoměřic.

Cílem projektu je upravit tři nevyužité komory pro uložení a utěsnění radioaktivího odpadu. Prostory pro ně se právě přizpůsobují. "V současné době probíhá úprava komor, které byly prázdné. Připravují se na možnost přijetí odpadu, který tam bude zpočátku převezen ze stávajících prostor úložiště," informoval Miroslav Kučerka, vedoucí oddělení technické podpory Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Ze stávajících prostor budou vyjmuty jako první takzvané historické radioaktivní odpady. Jedná se o asi čtyři desítky let staré pozinkové sudy. Důvodem je fakt, že v šedesátých letech byly podmínky ukládání odpadu na úrovni odpovídající tehdejší době a dnes je možnost zajistit je ještě bezpečněji. "Podle dokumentace je ve starých sudech materiál z laboratoří a nemocnic, " uvedl Miroslav Kučerka. Byla již předběžně provedena prohlídka sudů pomocí mikrokamer. "Díky suchému prostředí jsou sudy nepoškozeny. Vše ale zjistíme až po bližším průzkumu," uvedl správce úložiště Václav Trhlík. Tyto odpady budou pak zkontrolovány, popřípadě upraveny.

Nejprve však budou přizpůsobeny prostory pro jejich uložení. Suť z nich přijde do stařin, čili starých, nepoužívaných komor. V nově upravených prostorech budou sudy ukládány do segmentů a zality speciálním betonem. Vznikne tak jednotný monolit, po jehož obvodu bude drenážní vrstva, takzvaná hydraulická klec. "Prostory zde jsou suché. Kdyby se sem ale dostala odněkud voda, drenáž ji svede," řekl Miroslav Kučerka. Následně bude chování tohoto úložného systému soustavně monitorováno a hodnoceno.

PETR WEIKERT

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů