Pátek, 29. března 2024

Mrzne dlouho. Zvěř opouští lesy

Mrzne dlouho. Zvěř opouští lesy

Karlovarsko - Silné mrazy a vysoká sněhová přikrývka vyhání v těchto dnech vyhladovělou zvěř z lesů do měst a chatových osad. Nejde jen o kance, ale i vysokou. V Karlových Varech museli například minulý týden zasahovat strážníci městské policie při odchytu zaběhlé srnky. Její trápení uprostřed rušné Sokolovské ulice ukončil až myslivec Marek Zapletal pomocí narkotizační pušky.

Pro zahrádkáře nastávají rušné dny. "V posledních letech jsme se srnkami žádné problémy už ale neměli, až letos se objevily. A okamžitě se daly do jahod, okousaly nám i okrasný břečťan. Proto jsme raději o víkendu zabalili mladé ovocné stromky, aby si nepochutnaly i na nich,"

posteskla si chatařka Dana Skalská. Hladová vysoká a černá přidělává starosti i farmářům. Například v zemědělském družstvu Agro Otročín odhadují, že jim zvěř pravidelně spase až třicet procent úrody.

Podle Ivana Janouška z karlovarských Lázeňských lesů, který má na starosti honitbu poblíž vyhlídky Diana, zvěři pomůže jedině příchod oblevy.

"Už dlouho je silný mráz, a aby zvěř přežila mrazivé noce, stahuje se do míst, kde není tolik sněhu," uvedl Janoušek. Hospodáři Lázeňských lesů zvěř pravidelně jednou týdně přikrmují zrním či kaštany. Jádra mají totiž velký obsah tuku, který je důležitým zdrojem potravy v zimních měsících. Seno má vysoká k dispozici neustále.

Předseda myslivců z Novorolska Ladislav Cinegr upozorňuje na to, že zvěř potřebuje mít v těchto dnech v lese klid.

"Patnáctého ledna skončila hlavní lovecká sezona, v lese už nebude takový pohyb lidí a psů, a tak si zvěř odpočine," dodal Cinegr. Apeluje proto na pejskaře, aby si své miláčky při venčení nyní lépe hlídali.

"Psi, to je v lese peklo. Stačí, když srnku prožene jen jeden malý oříšek. To, co má zvěř v zásobě, vydá do běhu. Není pak výjimkou, že srna dostane zápal plic a uhyne," varoval Janoušek.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů